Paavo Ruokojärvi (V) vill få vara med och styra i Robertsfors. ”Men med det sagt kommer vi inte att köpa allt”, säger han. Foto: SVT.

Vänsterpartiet vill vara med och styra Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

I Robertsfors förlorar Socialdemokraterna sin majoritet, samtidigt som Centerpartiet går framåt. Men troligtvis kommer Socialdemokraterna att fortsätta styra, tillsammans med Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna i Robertsfors tappar den egna majoritet partiet haft i kommunen de senaste fyra åren och backar preliminärt med drygt fyra procentenheter, lika mycket som Centerpartiet ökar.

– Man kan ju alltid önska att det blivit ännu bättre, men vi är väldigt nöjda. Vi ser det som ett stöd från Robertsforsborna att att fortsätta driva vår politik, säger oppositionsrådet Lars Tängdén (C).

– Vi backar visserligen från egen majoritet, men jag är ändå sjukt nöjd. Rikstrenden slår igenom även i Robertsfors, men tittar man på länet i övrigt i länet är vi den kommun där Socialdemokraterna får störst stöd, säger kommunalrådet Patrik Nilsson (S).

S och V kan samarbeta

Rent praktiskt innebär valresultatet att Socialdemokraterna skulle kunna fortsätta styra om de väljer att samarbeta med Vänsterpartiet, vilket är ett troligt alternativ. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har redan börjat föra diskussioner med varandra.

– Vi har haft kontakter och vi för båda en vänsterpolitik. Men med det sagt kommer vi inte att köpa allt, vi kommer att ställa krav utifrån vår synvinkel, säger Vänsterpartiets förstanamn Paavo Ruokojärvi.

– Det finns ett nära samarete som vi naturligtvis kan fortsätta utveckla. Men vi inväntar den slutliga rösträkningen, säger Patrik Nilsson (S).

L tappar mandat – SD tar plats

Det politiska läget i Robertsfors påverkas också av att Liberalerna förlorar sitt mandat, samtidigt som Sverigdemokraterna tar en plats i fullmäktige. Dessutom vill partierna vänta tills alla röster är räknade, eftersom några få röster kan betyda mycket i en mindre kommun.

– I första hand kommer vi ju att prata inom Alliansen, men vi vill avvakta tills vi har färdigt resultat så vi vet att vi pratar om rätt saker, säger Lars Tängdén (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet