Vänsterpartist i länet dömd för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En politiker från Vänsterpartiets lista i en av kommunerna sticker ut i SVT:s granskning av toppnamnen på valsedlarna: Han är dömd för våldsbrott.

För fem år sedan misshandlade mannen sin dåvarande hustru, drog henne i håret, höll fast henne på en säng och hindrade henne från att ringa polisen.

Bland annat på grund av att han var ostraffad sedan tidigare så dömdes han till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Enligt Uppsala tingsrätt hade han gjort sig skyldig till misshandel, olaga frihetsberövande och övergrepp i rättssak. Om han i stället dömts till fängelse hade straffet blivit tre månader, enligt domen.

Mannen säger själv till SVT Uppsala att han inte tycker att domen är något problem. Han tycker det är skillnad på privatliv och politik, och vill inte prata med oss om att han misshandlat sin före detta fru och hur det eventuellt skulle kunna påverka hans förtroende hos väljarna.

Bakgrunden ska kollas

Therese Rhann.

Partikamraterna i Vänsterpartiet kände inte till domen mot mannen, vilket han själv också medger. Men rutinen ska vara att kandidaternas bakgrund kontrolleras, enligt Vänsterpartiets distriktsordförande Therese Rhann.

– Valberedningen kollar upp personer mot register och det ska göras i de enskilda kommunerna. Sedan är de personer som står på listorna själva skyldiga att berätta om saker som kan vara till nackdel, säger hon.

Men i det här fallet har det brustit, vet du varför?

– Nej, tyvärr inte. Men det är ju också så att om en person är dömd och tagit sitt straff så måste man ju få en ny chans, och det här ligger ju några år bakåt i tiden, säger Therese Rhann.

Inga särskilda åtgärder

Vänsterpartiet i den aktuella kommunen uppger för SVT – sedan man fått kännedom om misshandelsdomen – att mannen kommer att stå kvar på valsedlarna. Inga särskilda åtgärder kommer att vidtas från partiets sida utöver ett samtal med mannen ifråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet