Vårdköer och personalbrist inom sjukvården debatterades

Uppdaterad
Publicerad

Vårdköer och personalbrist inom sjukvården, det var två frågor som dominerade dagens utfrågning av landstingspolitiker. I studion fanns Mursal Isa från Miljöpartiet, Lisbeth Mörk-Amnelius från Dalarnas sjukvårdsparti och Bo Brännström från Liberalerna.

Liberalerna och Sjukvårdspartiet har suttit i opposition medan Miljöpartiet styrt landstinget den senaste perioden tillsammans med Socialdemokraterna och Vänstern.

Och så här svarade politikerna om sin reaktion när röster från dalfolket spelades upp för dem.

Val 2018 Dalarna

– Att komma till Vårdcentralen och därefter till specialistvård tar väldigt lång tid. Mycket längre än de 90 dagarna i vårdgarantin, säger Lisberh Mörk-Amnelius (DSP) som vill ändra på det.

– Det jag reagerade på är att man ofta får byta och träffa nya läkare, säger Mursal Isa (MP). Det problemet har skapats av stafettläkeriet.

– Problemet är specialistvården. Att komma vidare till undersökning och röntgen, det tar sin eviga tid, säger Bo Brännström (L).

Starta klippet för att höra hela debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet