Foto: TT/SVT
Val 2018

Kräver kraftig minskning av vargstammen

Publicerad

– Skjut bort en tredjedel av Värmlands vargar! Den uppmaningen kommer från den förre länsordföranden, Bertil Forsberg, i Jägareförbundet i Värmland. Och han menar att den av riksdagen beslutade rovdjurspolitiken inte efterlevs.

Västra Ämterviksbon Bertil Forsberg har varit engagerad i vargfrågan i decennier. Och så sent som i vintras gick han i bräschen för att få till skyddsjakt på den vargflock som inte bara rev utan också åt jakthundar i Rackstadreviret.

– Man kan inte ha en situation där hela bygder, ett jättestort område om 60 000 till 70 000 hektar, läggs under en död hand jaktmässigt. Man kan inte förvalta viltet, man kan inte göra eftersök och så vidare eftersom vi vet att vi har vargar som tar våra hundar, säger Bertil Forsberg.

Skyddsjakt

Det blev skyddsjakt i Rackstadreviret och sex vargar sköts under vintern. Men den före detta länsordföranden i Jägareförbundet anser inte att det räcker med skyddsjakt för att hålla vargstammen i Värmland i schack.

– Jag tror att vi behöver plocka bort en tredjedel i första läget. Varför inte skjuta bort en 30-40 stycken, det vore väl rimligt, säger Bertil Forsberg.

Ny rovdjurspolitik

2013 antog riksdagen en ny rovdjurspolitik där det slogs fast att den svenska vargstammen ska ha gynnsam bevarandestatus. I beslutet angavs ett referensvärde om 170 till 270 djur och att vargstammen ska glesas ur där den är som tätast.

– Den nivå vi pratar om är alltså 170 till 270 vargar. Men när det kom till tjänstemännen på Naturvårdsverket plussades det på av olika orsaker. Så målet, det vi kan hantera, är 170 djur, säger Bertil Forsberg.

Ingen licensjakt

Den gångna vinterns inventering visar att stammen i dag ligger på 305 vargar efter att ha minskat från 355 vintern innan. Naturvårdsverket har utifrån nedgången i stammen beslutat att det inte blir någon licensjakt på varg i vinter.

– Vi nådde ett stort mål då vi fick det här riksdagsbeslutet 2013 men vi har inte sett något resultat av det än. Det skapar en misstro mot hela samhället. Framförallt litar man inte på politiker, i synnerhet inte de som sitter på makten och inte gör något, säger Bertil Forsberg.

Fotnot: Naturvårdsverket fick under 2015 i uppdrag av regeringen att uppdatera sårbarhetsanalysen av vargstammen utifrån EU:s art- och habitatdirektiv. Resultatet blev att det behöver finnas 300 vargar för att vargstammen ska ha gynnsam bevarandestatus. Den nivån är också den som Högsta förvaltningsdomstolen utgick från när de bedömde att 2016 års licensjakt på varg inte utgjorde något hot mot vargens långsiktiga förmåga till överlevnad.

Vill du diskutera vargfrågan?

Möt oss vid Coop på Storgatan i Sunne från klockan 10 på onsdagen eller skriv din kommentar i chatten nedan.

SVT rapporterade · SVT Nyheter Värmland på valturné

09.36
Hej! I dag hittar du oss i Skoghalls centrum. Kom och prata med oss! I dag är ämnet barnomsorg och förskola.
09.55
Nu är vi på plats i Skoghalls centrum. Kom och träffa oss! / Bengt, Jenny och Tomas
Nu är vi på plats i Skoghalls centrum. Kom och träffa oss! / Bengt, Jenny och Tomas
10.33

Anna Eriksson, Hammarö
-Suberbra. Jag har bara bra erfarenheter från förskolan här på Hammarö, säger hon. 
Hon är mamma till flera barn som gått i förskolan i kommunen. 
- Men politikerna måste satsa framåt också så vi fortsatt kan vara bästa skolkommun.
Anna Eriksson, Hammarö -Suberbra. Jag har bara bra erfarenheter från förskolan här på Hammarö, säger hon. Hon är mamma till flera barn som gått i förskolan i kommunen. - Men politikerna måste satsa framåt också så vi fortsatt kan vara bästa skolkommun.
10.58
Terese Bergman Hammarö som har en dotter i förskolan. 
- Det är bra. Min dotter trivs jättebra och lärarna är trevliga, säger hon. 
Hon lyfter speciellt fram pedagogiken som gör att barn från olika kulturer kan hitta sätt att kommunicera med varandra.
Terese Bergman Hammarö som har en dotter i förskolan. - Det är bra. Min dotter trivs jättebra och lärarna är trevliga, säger hon. Hon lyfter speciellt fram pedagogiken som gör att barn från olika kulturer kan hitta sätt att kommunicera med varandra.
11.18
Anna Jonsson hoppas att politikerna på Hammarö ser över barngruppernas storlek och gärna anställer fler. 
- Man vet ju att det är hög arbetsbelastning för förskollärare.
Vad är din erfarenhet av förskolan?
- Våra barn, Melvin och Maja har trivts jättebra på sin förskola Mörtvägen, säger Anna Jonsson.
Anna Jonsson hoppas att politikerna på Hammarö ser över barngruppernas storlek och gärna anställer fler. - Man vet ju att det är hög arbetsbelastning för förskollärare. Vad är din erfarenhet av förskolan? - Våra barn, Melvin och Maja har trivts jättebra på sin förskola Mörtvägen, säger Anna Jonsson.
12.04

Annie Albrektsson, Hammarö, med barnen Pelle och Ellen. 
- Det är bra erfarenheter jag har. En mycket bra förskola. Men jag vet också att alla inte får plats och att barngrupperna är stora, säger Annie Albrektsson. 
Hon vill att politikerna funderar över alternativ som dagmammor till exempel. 
Hon vill veta hur politikerna ska klara situationen med allt fler barn i förskoleåldern. 
- Hur tänker de lösa det med lokaler och pedagoger?
Annie Albrektsson, Hammarö, med barnen Pelle och Ellen. - Det är bra erfarenheter jag har. En mycket bra förskola. Men jag vet också att alla inte får plats och att barngrupperna är stora, säger Annie Albrektsson. Hon vill att politikerna funderar över alternativ som dagmammor till exempel. Hon vill veta hur politikerna ska klara situationen med allt fler barn i förskoleåldern. - Hur tänker de lösa det med lokaler och pedagoger?
12.48
Mer pengar till att underhålla och restaurera skolor och förskolor så att barnen slipper gå i skola mögelangripna hus, där asfalten har mer hål än asfalten i Ryssland på Sovjet-tiden.
Mvh Nisse, Karlskoga
12.55
Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten uppmärksammar vår valturné.
www.journalisten.se
13.03
Det behövs mer utbildad personal!!. Och mer kunniga personer som kan barn i vikariepoolen, som måste utökas. Har fått vara hemma flera gånger med de äldre barnen när lillebror var född för att personalen inte fick vikarie. De är snälla på förskola. Och barnen gillar fröknarna. Men de är ju inte utbildade... Och för det är för mycket barn på avdelningarna deras.
13.05
Just nu intervjuas företrädare för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Hammarö. Se resultatet på vår sajt under eftermiddagen och i våra sändningar ikväll.
Just nu intervjuas företrädare för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna i Hammarö. Se resultatet på vår sajt under eftermiddagen och i våra sändningar ikväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet