Foto: TT/SVT

Kräver kraftig minskning av vargstammen

Publicerad

– Skjut bort en tredjedel av Värmlands vargar! Den uppmaningen kommer från den förre länsordföranden, Bertil Forsberg, i Jägareförbundet i Värmland. Och han menar att den av riksdagen beslutade rovdjurspolitiken inte efterlevs.

Västra Ämterviksbon Bertil Forsberg har varit engagerad i vargfrågan i decennier. Och så sent som i vintras gick han i bräschen för att få till skyddsjakt på den vargflock som inte bara rev utan också åt jakthundar i Rackstadreviret.

– Man kan inte ha en situation där hela bygder, ett jättestort område om 60 000 till 70 000 hektar, läggs under en död hand jaktmässigt. Man kan inte förvalta viltet, man kan inte göra eftersök och så vidare eftersom vi vet att vi har vargar som tar våra hundar, säger Bertil Forsberg.

Val 2018 – #dinröst

Skyddsjakt

Det blev skyddsjakt i Rackstadreviret och sex vargar sköts under vintern. Men den före detta länsordföranden i Jägareförbundet anser inte att det räcker med skyddsjakt för att hålla vargstammen i Värmland i schack.

– Jag tror att vi behöver plocka bort en tredjedel i första läget. Varför inte skjuta bort en 30-40 stycken, det vore väl rimligt, säger Bertil Forsberg.

Ny rovdjurspolitik

2013 antog riksdagen en ny rovdjurspolitik där det slogs fast att den svenska vargstammen ska ha gynnsam bevarandestatus. I beslutet angavs ett referensvärde om 170 till 270 djur och att vargstammen ska glesas ur där den är som tätast.

– Den nivå vi pratar om är alltså 170 till 270 vargar. Men när det kom till tjänstemännen på Naturvårdsverket plussades det på av olika orsaker. Så målet, det vi kan hantera, är 170 djur, säger Bertil Forsberg.

Ingen licensjakt

Den gångna vinterns inventering visar att stammen i dag ligger på 305 vargar efter att ha minskat från 355 vintern innan. Naturvårdsverket har utifrån nedgången i stammen beslutat att det inte blir någon licensjakt på varg i vinter.

– Vi nådde ett stort mål då vi fick det här riksdagsbeslutet 2013 men vi har inte sett något resultat av det än. Det skapar en misstro mot hela samhället. Framförallt litar man inte på politiker, i synnerhet inte de som sitter på makten och inte gör något, säger Bertil Forsberg.

Fotnot: Naturvårdsverket fick under 2015 i uppdrag av regeringen att uppdatera sårbarhetsanalysen av vargstammen utifrån EU:s art- och habitatdirektiv. Resultatet blev att det behöver finnas 300 vargar för att vargstammen ska ha gynnsam bevarandestatus. Den nivån är också den som Högsta förvaltningsdomstolen utgick från när de bedömde att 2016 års licensjakt på varg inte utgjorde något hot mot vargens långsiktiga förmåga till överlevnad.

Vill du diskutera vargfrågan?

Möt oss vid Coop på Storgatan i Sunne från klockan 10 på onsdagen eller skriv din kommentar i chatten nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet