Ett 60-tal personer samlades vid Alternativ för Sveriges demonstration som nu polisanmälts av bland annat Per Schöldberg (C). Foto: Ricardo Garcia Canchaya SVT/Cecilia Ekströmer SVT

Växjöpolitiker gör gemensam sak – polisanmäler högerradikalt parti

Uppdaterad
Publicerad

Sju partier i Växjö kommun går ihop och polisanmäler en demonstration som högerradikala Alternativ för Sverige höll i centrala Växjö under onsdagen. ”Vi vill ha prövat om man enligt svensk lag kan ha den här typen av möten” säger Per Schöldberg (C).

Per Schöldberg (C) är på polisstationen när vi får tag på honom i telefon. Efter demonstrationen var de företrädare för fyra partier som gemensamt gick ner till polisstationen. Förutom Per Schöldberg var det Gunnel Jansson (MP), Anna Zelvin (KD) och Anette Nerlie-Anderberg (S).

Men även Liberalerna, Vänsterpartiet och Moderaterna som inte följde med till polisstationen ställer sig bakom polisanmälan.

Växjö

– Vi håller på att lämna in en polisanmälan. Det är alla partierna i kommunfullmäktige utom SD. Det beror på att vi tog de partier vi fick tag i, säger Per Schöldberg.

”Hotar politiker med sitt uttryckssätt”

Alternativ för Sverige är ett högernationalistiskt parti vars fokus är att stoppa all flyktinginvandring, att ompröva alla givna uppehållstillstånd sedan år 2000 och att uppmuntra invandrare att återvandra. Alternativ för Sverige är ett utbrytarparti ur Sverigedemokraterna. I dag demonstrerade de på Speakers Corner i Växjö.

– Vi har ju valstugorna så nära och blev vittne till mötet. Vi vill ha det prövat om man enligt svensk lag kan ha den här typen av möten. Om det är hets mot folkgrupp, om det är uppvigling. Vi upplever också att man hotar politiker med sitt uttrycksätt, säger Per Schöldberg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet