SVT:s rapportering om våld i nära relationer har väckt starka reaktioner. Foto: TT

Jämställdhetsministern: ”Straffskärpning ska absolut inte uteslutas”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om våld i nära relationer har väckt starka reaktioner, inte minst politiskt. Från både vänster och höger kommer krav på åtgärder för att stoppa våldet såsom mer utredningresurser till hårdare straff.

– Straffskärpning ska absolut inte uteslutas, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till SVT Nyheter.

Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, säger att hon blev oerhört ”bestört och förbannad” när hon tog del av SVT:s rapportering om att var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av sin man.

Vänstern kommer i sin budgetproposition som presenteras inom kort därför att skjuta till 50 miljoner kronor, öronmärkta för att förstärka utredningsresurserna för denna typ av brott.

– Det här är svåra brott att utreda, det krävs mycket teknisk bevisning – så pengarna är till för polis, åklagare och domstolar, säger hon.

Stort trygghetsproblem

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) menar att de insatser som görs och har gjorts hittills inte är tillräckliga.

Hon berättar att de från statens sida lägger runt en halv miljard kronor för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, varav en stor del går till landets kvinnojourer. Det finns även en särskild satsning på återfallsförebyggande insatser.

– Det är fruktansvärt men ingen nyhet. Det här är ett av våra största trygghets – och jämställdhetsproblem, säger hon.

”Klart man hajar till”

– Det är klart man hajar till när man läser att en kvinna dödas av sin man var tredje vecka. Man kan inte tro att det är Sverige det handlar om -  men det är det, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson på Moderaterna.

Även han framhåller att det krävs tillskott till både polisen och åklagarmyndigheten – även om partiet inte öronmärkt några pengar för det specifika området.

De driver också frågan om att skärpa straffet för kvinnofridskränkning till ett år, en höjning med några månader jämfört med idag. Skulle man även skärpa lagstiftningen vad gäller upprepade brott skulle straffet bli än mer kännbart, betonar han.

Straffskärpning utreds

Linda Snecker tror däremot inte på att en hårdare straff skulle ha någon större effekt vid de här brotten.

– Med tanke på hur få som faktiskt åtalas för den brutalitet som de utför mot kvinnor, så tror jag inte att hårdare straff är lösningen.

Åsa Lindhagen menar att straffskärpningar som åtgärd ”absolut inte ska uteslutas.”

– Vi utreder just nu om straffen ska skärpas för kvinnofridskränkning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.