Våldsamma attacker på civila i Nigeria

Publicerad

Islamister har angripit ännu en by i nordöstra Nigeria. Enligt BBC har minst 11 personer dödats i byn Jakana, men enligt flera bybor kan så många som 40 personer dött under attacken. Det höjer dödsiffran från de senaste dagarnas oro till över hundra.

Under de senaste dagarna har det islamistiska terrornätverket Boko Haram attackerat ett flertal byar i området Borno i nordöstra Nigeria. Tidigare i år har nätverket framför allt gett sig på skolor och internat och då dödat skolbarn. Att Boko Haram väljer att attackera just skolor beror på att de upplever dem som en symbol för västerländsk utbildning.

Islamistisk stat

Boko Haram bekämpar sedan sex år tillbaka Nigerias regeringstrupper med målsättningen att skapa en ny islamistisk stat i den nordöstra delen av landet. De vill också införa hårdare sharialagar i hela landet.

Flera tusen människor har redan dödats i konflikten i Nigeria. Men under den senaste månaden har våldet ökat markant och många av Bornos invånare kritiserar nu Nigerias president Goodluck Jonathan för att de inte fått tillräckligt med militärt skydd från regeringstrupper och polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer