Turkiets sittande president Erdogan hoppas på utökad makt när Turkiet går till val. Foto: Yasin Akgul/AFP, Lefteris Pitarakis/AP

Vallokalerna har öppnat i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Turkiet. 56 miljoner människor är röstberättigade i dagens president- och parlamentsval.

I dag, söndag, går Turkiet till val. Det är ett val som egentligen skulle äga rum i november 2019, men som skjutits fram av president Erdogan. Vallokalerna öppnade klockan sju på morgonen, och är öppna till 16 i eftermiddag.

Trots Erdogans dominans i medierna har oppositionen mobiliserat sig i större utsträckning än väntat under Muharrem Ince, som kandiderar för Republikanska folkpartiet (CHP).

Ince, som lovar att vända vad han och den övriga oppositionen ser som Turkiets auktoritära utveckling om han blir vald, samlade minst en miljon anhängare under ett massmöte i Istanbul i går.

– Om Erdogan vinner kommer era telefoner att fortsätta avlyssnas, och rädslan kommer att fortsätta härska. Om jag vinner kommer domstolarna att bli självständiga, sade Ince, som även lovade att lyfta landets undantagstillstånd inom 48 timmar om han väljs.

Utökad makt

Den president som går segrande ur striden blir den förste att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kritiserad omröstning 2017 – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende, och för Turkiet närmare enmansvälde.

Erdogan och hans konservativt islamistiska parti Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har suttit vid makten sedan 2002, och varit föremål för såväl starkt inhemskt stöd som internationell kritik.

Landet har befunnit sig i undantagstillstånd sedan ett kuppförsök i juli 2016. Erdogan anklagar predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, och hans anhängare för att ha legat bakom kuppförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.