Tidigare pågick denna typ av brottslighet främst på hotell och motell. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Vanligt med bordeller i uthyrda lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Att bedriva bordellverksamhet i privata lägenheter som hyrs ut via sajter som Airbnb har blivit en trend i brottsliga kretsar. Nu varnar polisen folk som hyr ut sina bostäder.

– Det är ett omfattande problem, säger Peter Åström vid polisens sektion mot internationell grovt organiserad brottslighet, IGOB.

Tidigare pågick denna typ av brottslighet främst på hotell och motell. Men efter att polisen har gjort hotellkedjorna uppmärksamma på prostitution har de som ligger bakom brotten bytt spår.

En trend

Peter Åström bekräftar att det har blivit en trend att använda privata bostäder som hyrs ut på Airbnb och andra uthyrningssajter som arbetsyta för prostitution, koppleri och människohandel. Problemet finns i framför allt större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, och i viss mån även i Uppsala, Norrköping och Umeå.

Det är vanligt att en person möter den som ska hyra lägenheten, presenterar sig och betalar deposition. Sedan kommer andra personer att hålla till i lägenheten — utan uthyrarens vetskap.

Peter Åström understryker att det handlar om ett vilseledande av den som hyr, men att uthyrarna också har ett ansvar.

– Man måste till exempel informera bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Men det är inte alla gånger det görs.

”Modern slavhandel”

Han säger att han inte vet om bordellverksamhet och prostitution har ökat i och med uthyrningssajternas framfart. Däremot har de uthyrda lägenheterna blivit en allt vanligare plattform för den typen av brottslighet, något som polisen ser mycket allvarligt på.

– Det är modern slavhandel med sexuella ändamål. Det är fruktansvärt att det får pågå i den omfattning som det gör i dag. Det är män som står för vad man kan kalla en primus motor i kråksången. Utan efterfrågan finns inget utbud.

Varje år omsätter människohandel med sexuella ändamål närmare 23 miljarder kronor i Europa. Bakom bordellerna står organiserade nätverk som drivs från utlandet. De styrande personerna är dock sällan på plats i Sverige, utan använder sig av internet och har ett slags gruppchefer.

– Kvinnorna drar det kortaste strået när det kommer till prostitution. Det finns ingen frivillighet i detta.

Samarbete med hyresvärdar

För att råda bot på problemet kommer polisen i Stockholm att under 2018 initiera ett samarbete med vissa hyresvärdar i staden. Samarbetet kommer att byggas ut och även gälla bostadsrättsföreningar.

– Det här kan även implementeras nationellt, säger Peter Åström.

I en skriftlig kommentar till TT säger uthyrningsjätten Airbnb att den inte har fått några rapporter från den svenska polisen som tyder på att det ska förekomma misstänkta bordellverksamheter kopplade till företaget.

”Vi har nolltolerans mot olämplig eller illegal aktivitet och tar permanent bort dåliga aktörer från vår plattform”, säger en talesperson för Airbnb i kommentaren.

Peter Åström säger att han har svårt för att förstå det.

– De har sin syn på saken. Vi är noga med att återkoppla. Men å andra sidan är det en sajt. Jag har svårt för att se hur de skulle kunna göra något annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.