Vapen till junta månad efter kupp

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 september 2006 övertog militären makten i Thailand vid en kupp. Mindre än en månad senare gav ISP, den svenska myndighet som ska övervaka vapenexporten, tillstånd för utförsel av krigsmateriel till landet.

Inspektionen för strategiska produkter, ISP gav i oktober (läs mer här) 2006 tillstånd för utförsel av ”spanings- och mätutrustning särskilt utformade eller modifierade för militärt bruk” till Thailand.

I november (läs mer här), medan krigslagar och undantagstillstånd fortfarande rådde i landet, gav ISP utförseltillstånd för ”bomber, torpeder, raketer, robotar, missiler m.m”.

Vapen för 28 miljoner

I mars (läs mer här) 2007, samtidigt som rapporter om att polis och militär försökte krossa det allt blodigare muslimska separatistupproret i södra Thailand genom att låta personer ”försvinna”, ger ISP utförseltillstånd för mer ”spanings- och mätutrustning särskilt utformade eller modifierade på militärt bruk”.

Under hela 2006 exporterade Sverige vapenmaterial till Thailand till ett värde av 28 miljoner kronor.

Mänskliga rättigheter ska beaktas

I regeringens riktlinjer för krigsmaterielexport, som ISP arbetar efter, står att myndigheter vid exportbeslut ska ta hänsyn till om det i mottagarlandet pågår ”omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter” och ”om inre väpnad konflikt pågår”.

Svenska utrikesdepartementets egen personal skriver i en rapport om den rådande situationen i Thailand bland annat att ”Undantagstillståndet i södra Thailand har varit i kraft sedan juli 2005 och polisingripanden har vid ett antal tillfällen resulterat i våld med dödlig utgång...” .

1.700 dödade

UD:s personal konstaterar också att ”rapporter om grova brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med oroligheter i södra Thailand fortsatte att inkomma under 2005. Mellan januari 2004 och november 2006 rapporterades att minst 1.700 militärer och civila har dödats i det alltmer upptrappade våldet mellan muslimska separatister och säkerhetsstyrkor.”

Jas-export kritiseras

Och nu är det alltså dags för export av Jas39 Gripen till Thailand, som fortfarande styrs av militärjuntan. Affären uppges vara värd 3,7 miljarder kronor. Och kritiken har inte låtit vänta på sig.

-Jag tycker att regeringen borde säga nej till att sälja vapen till diktaturer. Det är en rimlig hållning, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i dag sedan det blivit klart att Thailand vill köpa Jas39 Gripen av Sverige.

Reinfeldt försvarar affären

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade i dag kritiken om att Sverige ska göra vapenaffärer med en militärjunta.

-Det är trots allt så att vi måste samtidigt notera vad som sker i Thailand. Det är en genomgången folkomröstning där man röstat för en ny konstitution och allmänna val är utlysta till dagen före julafton. Så detta är ett land som har bestämt sig för att återträda till att vara en demokrati, och under tiden ska vi föra dessa förhandlingar, säger Fredrik Reinfeldt.

Tidigare godkänt

Gripenexporten till Thailand har redan fått grönt ljus. Både av Ingvar Carlssons regering 1995 och av Inspektionen för strategiska produkter, ISP, 2005.

Då handlade det om att Försvarets materielverk, FMV, fick tillåtelse lämna ett anbud till Thailand om Gripenförsljning.

Men nu har det politiska läget i Thailand förändrats. Frågan är vilken hänsyn som tas till det.

-Godkännandet finns för offerten och sedan tar vi ställning till hur situationen ser ut när då en exportlicens ska beviljas, säger Andreas Ekman, generaldirektör ISP

Uteslutet säger Svenska Freds

Det myndigheter och regering ska ta ställning till innan exportbeslutet fattas är alltså om det i exportlandet pågår omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter och om inre väpnade oroligheter pågår.

Med hänsyn till det anser Svenska Freds- och skiljedomsföreningen att gripenexporten till Thailand är utesluten.

-Att sälja till Thailand i dag det är helt, helt fel. Det är en militärdiktatur. Och gör man det då är inte reglerna som riksdagen har satt upp inte ens värda det papper de är skrivna på, säger Ola Mattsson, generalsekreterare Svenska Freds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.