Foto: TT

Därför kan våren göra dig deprimerad

Uppdaterad
Publicerad

Är du trött och nedstämd trots att våren är här? De flesta njuter av att dagarna blir allt längre men för vissa kan den snabba omställningen leda till depression.

Nedstämdhet och trötthet är vanliga symptom på det som brukar kallas vårdepression. Torbjörn Åkerstedt är professor i psykologi vid Karolinska Institutet. Han menar att en förklaring kan vara den snabba ökningen av dagsljus. Under våren ökar dagslängden väldigt snabbt, för snabbt för att den biologiska klockan ska hänga med.

– Det är samma sak på hösten men att dagarna då blir kortare alldeles för snabbt. Man har en biologisk klocka som inte riktigt är på hugget, säger han.

Värre norrut

Vid midsommar och vid vintersolståndet är förändringshastigheten i dagarnas längd nästan obefintlig. Problemet blir även värre ju längre norrut man kommer.

– I södra Europa finns knappt de här problemen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Enligt Torbjörn Åkerstedt är det ungefär lika vanligt att bli nedstämd på våren som på vintern. Ungefär 15 procent av befolkningen blir under vår och höst nedstämda och trötta. Ungefär 3-4 procent av befolkningen drabbas ännu värre. Nedstämdheten eller depressionen kan hålla i sig i upp till två månader.

– För en del tar det sig i utryck som en regelrätt depression, säger han.

Det finns hopp

En behandling mot den årstidsbundna depressionen kan vara den omdebatterade ljusbehandlingen.

– Ljusbehandling på morgonen gör att man balanserar ut effekten av den hastiga förändringen. Man stabiliserar förändringshastigheten, säger Torbjörn Åkerstedt.

Behandlingen har dock mött kritik från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, som i en rapport understryker att det inte finns tillräckligt stöd för att bevisa att ljusbehandling kan motverka depression. Torbjörn Åkerstedt tror ändå att ljusbehandling är ett bra alternativ.

– Effekterna verkar vara väldigt tydliga ändå, men det är svårbevisat, säger han.

Om man inte vill använda ljusbehandling finns andra alternativ. En lösning kan vara att börja motionera.

– Fysisk aktivitet är något som motverkar mycket, även depression, säger Torbjörn Åkerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.