Varning för snö och halka i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall i kombination med blåst och ishalka gör det rejält besvärligt på vägarna i stora delar av landet. Även flygtrafiken har drabbats, med en rad inställda avgångar från bland annat Landvetter och Arlanda.

Efter gårdagens snöyra är ett nytt nederbördsområde på väg i över Sverige från sydväst. Under morgonen kan det komma fem till tio centimeter snö i landets sydvästra delar och SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall i stora delar av södra Sverige.

– Det är främst för trafiken där det kan bli snöhalka, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Det kraftiga snöfallet har ställt till det i trafiken i Västsverige. Flera olyckor har rapporterats in.

Under morgonen har flera lastbilar haft svårt att ta sig upp för backen på Hallandsåsen och räddningstjänsten larmades 05:25 om att en lastbil med brandfarligt gods körde genom räcket och gled ned i diket på E6:an, rapporterar P4 Halland.

LÄS MER: Fler olyckor i väst i snöovädret

Snöfallet och blåsten har ställt till det bland annat för flygtrafiken. Från både Arlanda och Landvetter har flera flyg fått ställas in eller blivit försenade.

-Vi kan konstatera att vi har stora störningar, på grund av snöfall i kombination med vind, säger Ulrika Fager, pressansvarig på Swedavia.

Varmare luft följer med nederbörden och när det når ostkusten blir snön till regn. Vid marken är det fortfarande minusgrader.

– Så i Blekinge och östra delen av Kalmars län varnar vi för ishalka, säger Charlotta Eriksson.

Blåsigt i hela landet

I övriga Götaland och västra Svealand är det klass 1-varning för snöfallet. Under kvällen rör sig nederbörden upp över Norrland och där kan det bli blåsigt och snödrev.

– Det tilltar i de norra delarna över torsdagen och vi har gått ut med risker, som väntas övergå i klass 1 eller klass 2 varning, säger Charlotta Eriksson.

I söder passerar snön och regnet och under torsdagen kan det till och med spricka upp lite i molntäcket.

– Det kommer vara blåsigt i hela landet under onsdagen. Besvärligt helt enkelt.

Fakta: Vädervarningar

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Den mest ovanliga typen av varningar, klass 3-varningar för höga flöden, utfärdas i snitt bara vart femtionde år.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.