Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheterna på SVT. Foto: TT

”Verkar främmande för Erdogan med oberoende public service”

Uppdaterad
Publicerad

Fria medier är demokratins livsluft. På senare tid har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid upprepade tillfällen i hårda ordalag kritiserat SVT och nu även vårt finländska systerbolag YLE för rapporteringen om kurdernas situation. Det som särskilt synes irritera är att Salih Muslim, ledare för det kurdiska partiet PYD i Syrien, intervjuats.

Det står vem som helst fritt att kritisera hur medier rapporterar – den friheten omfattar förstås även en statschef. Det som sticker ut här är att Ankara manar de svenska och finländska regeringarna att lägga munkavle på våra oberoende public service-bolag.

President Erdogan förefaller tro att fri nyhetsrapportering kan villkoras i de nordiska länderna och användas som en bricka i förhandlingsspelet om svenskt och finländskt Natomedlemskap. Detta är givetvis helt absurt. Agerandet visar om inte annat hur främmande det verkar vara för Turkiets starke man med fristående medier och oberoende public service-bolag.

SVT Nyheter fortsätter att publicera nyheter som är relevanta för vår publik. Det inbegriper nyhetsrapportering om Turkiet och om regionerna i närområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet