De första bilderna av vädret på vår närmaste bruna dvärg, Luhman 16B, har skapats av the European Southern Observatorys (ESO) teleskop och har sedan bearbetats av ett internationellt team. Foto: TT

Tusengradigt järnregn på brun dvärg

Uppdaterad
Publicerad

Den som klagar på bistert väder kan skänka en tanke åt Luhman 16B. Där regnar det smält järn från moln med temperaturer på sisådär 1.000 grader.

För första gången har forskare kunnat göra en väderkarta över en ”brun dvärg”, de heta mellantingen mellan jätteplaneter och stjärnor.

Luhman 16B ligger knappt sju ljusår bort, och nya analysmodeller av bilder därifrån visar hur mineraler formar droppar i moln runt planeten när den svalnar.

”Vi kommer snart att kunna använda dessa tekniker för att göra de första 'väderfilmerna' från bortom solsystemet”, skriver astronom Ian Crossfield vid Max Planck-institutet i Heidelberg, Tyskland, i en kommuniké.

Bruna dvärgars glödaktiga ljus är så svagt att de är svåra att upptäcka, men det tros finnas många i universum.

Rönen om vädret på Luhman 16B publiceras i tidskrifterna Nature och The Astrophysical Journal Letters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.