100 år sedan spanska sjukan – unika ögonvittnen berättar om tragedin

Uppdaterad
Publicerad

I höst är det precis 100 år sedan spanska sjukan nådde sin kulmen. Idag finns inga ögonvittnen kvar från pandemin som skördade mellan 50 och 100 miljoner liv. Men intervjuer med tre överlevande som gjordes för några år sedan ger en unik inblick från de fasansfulla åren i Sverige.

Under försommaren 1918 liknande det en vanlig influensa. Men bara några månader senare visade det sig vara en extremt dödlig influensa. Mellan 50 och 100 miljoner människor dog världen under bara två år. 

– Spanska sjukan är det värsta utbrott vi någonsin haft av en smittsam sjukdom de senaste hundra åren i hela världen, säger Mia Brytting, mikrobiolog, Folkhälsomyndigheten.

Det är viruset H1N1 som låg bakom spanska sjukan. Viruset kom från USA med soldater som skickades till Europa för att strida i första världskriget. När de smittade soldaterna kom fram till slagfälten spreds viruset snabbt mellan soldaterna i alla de krigförande länderna. När de lämnade skyttegravarna och åkte hem igen spreds smittan över hela världen hösten 1918.

Viruset kom till Sverige med sjömän

Idag finns inga ögonvittnen kvar från den tiden. Men filmregissören Staffan Hildebrand träffade tre överlevare i 100-årsåldern från Kalmartrakten som berättade om minnen från barndomen då spanska sjukan kom Sverige. Intervjuerna gjordes 2007 och idag har de tre vittnena gått ur tiden, men materialet har aldrig tidigare visats.

– Kyrkogården var som en upplöjd potatisåker. De hann inte skotta igen, sade Eva Wester från Borgholm, som var ett av de överlevande vittnena.

Hon var i 10-årsåldern 1918 när spanska sjukan kom till Sverige med sjömän som återvände hem till svenska hamnar. Viruset spreds snabbt i hela landet. Totalt dog 37 000 människor i Sverige. Nästan var tredje svensk fick influensan.

– När vi kom till skolan, när det var som värst, stod ett ljus tänt varje morgon för en kamrat som hade gått bort”, sade Eva Wester.

Folk dog snabbt

Henry Kläppe från Voxtorp minns också åren med fasa.

– Det var fruktansvärt. Det var ett väldigt hastigt förlopp. Bara ett par dagar efter att folk insjuknade var de döda. I granngården dog fem barn i spanska sjukan. Man var ju rädd att man skulle drabbas av det, sade han

Frågan är om en liknande pandemi kan inträffa igen.

– Ja, det kommer att komma en ny. Frågan är bara när och vad, säger Mia Brytting.

Men hon menar att det knappast kommer att bli lika dödligt eftersom vi idag har virushämmande medel – antiviraler, vaccin och antibiotika.

– Så vi har tre läkemedel som förhindrar att det blir lika dödligt som för 100 år sedan.

För exakt 100 år sedan slog döden till och det var unga människor som drabbades. Kan det hända igen? Forskarna förklarar i Vetenskapens värld på måndag den 8 oktober klockan 20.00 i SVT2 eller på SVTPlay.

Därför heter det ”spanska sjukan”:

För att inte sänka stridsmoralen hölls den dödliga influensan bland soldaterna hemlig. Tidningarna skrev inte om det. Men i Spanien som var neutralt och utanför kriget blev den dödliga sjukdomen en stor nyhet. Därför fick pandemin namnet spanska sjukan. Men det berodde alltså inte på att sjukdomen kom därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.