Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan det ha sett ut när nattfriare gick mellan gårdarna en sommarkväll på 1600-talet. Foto: SVT/Historien om Sverige

1600-talets dejtande: Sova tillsammans – men inte röra

Publicerad

Nattfrieri var grabbgäng som gick mellan gårdarna för att någon av dem skulle få ligga bredvid en jämnårig tjej. Och med ordet “ligga” menas faktiskt just bara ligga. Det var händerna på täcket som gällde.

Etnologer har samlat in vittnesmål om nattfrieri från 1800-talet och i vissa fall in på 1900-talet. Men historikern Annika Sandén har, genom att söka i exempelvis gamla brottsmålsprotokoll, sett att företeelsen fanns även på 1600-talet. Men då användes benämningar som att “gå på ligg” eller “gå på hjällan”, vilket är ett äldre ord för loft, berättar hon.

Nattfrieri gick ut på att killar och tjejer delade sovplats, fullt påklädda och utan att ha sex. Grabbgäng i 17-18-års ålder kunde gå mellan gårdarna under varmare nätter och knacka på hos jämnåriga tjejer, som ofta sov i gårdarnas ladugård eller på loftet. Den unga kvinnan valde ut en av killarna att dela hennes säng, innan gänget drog vidare.

Historien om Sverige

Nattfrieri omgavs av regler

– Det var ett sätt för killar och tjejer att få prata enskilt med varandra. Det fanns inte så mycket sådana möjligheter, säger Annika Sandén och berättar vidare:

– Det fanns stränga regler: De skulle absolut vara påklädda och fick absolut inte ta i varandra. Det hela skedde ju med vuxenvärldens goda minne. Föräldrarna hade ett intresse av att deras döttrar och söner skulle vara framgångsrika i att ha många nattfriare.

Även om några rimligtvis måste ha brutit mot reglerna och haft sex så tror hon inte att det kan ha varit så värst vanligt – i så fall hade inte traditionen blivit så långlivad som den var. En annan anledning till att den fanns kvar så länge var dess viktiga funktion i samhället som mötesplats för potentiella äkta par.

– Ungdomar var som de alltid har varit, i alla tider: Nyfikna. Och det måste finnas arenor för det, men kontrollerade av vuxenvärlden.

Se hela avsnitt sex av Historien om Sverige, om stormaktstiden, på SVT Play eller i SVT1 på söndag den 14 januari klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet