Så enkelt avlyssnas ditt mobilsvar

Uppdaterad
Publicerad

Vem som helst kan avlyssna ditt mobilsvar – utan att du märker det. Din pinkod är inte något skydd för intrånget.

-Folk vet inte hur enkelt det är. Alla klarar av det. Jag tycker inte man ska lämna känsliga meddelanden i röstbrevlådan, säger Linus Brohult, teknik- och vetenskapsreporter på SVT.

Genom en enkel tjänst på internet kan vem som helst hacka sig in på ditt mobilsvar och lyssna på dina meddelanden.

Avlyssningskandalen i brittisk press

-Jag tror att det här händer oftare än vad folk tror, utan att det uppmärksammas, säger Linus Brohult.

Kostar några kronor

Han visar. Snabbt har han ett antal sidor på nätet att välja bland. Sen registrerar han sig, betalar några kronor med sitt kontokort och bestämmer sedan vilket nummer han vill låtsas ringa från.

Om han till exempel vill lyssna på min röstbrevlåda, fyller han i mitt mobilnummer. Sedan laddar han ner Skype och ringer med mitt nummer som avsändare till min telefon.

Min röstbrevlåda tror då att det verkligen är jag och min telefon som ringer och Linus behöver ingen pinkod för att komma in och börja lyssna på mina meddelanden.

Stor skandal i Storbritannien

Det är precis det här skandalen med tidningen News of the world i Storbritannien handlar om.

Under de senaste åren har tidningen bland annat lejt en privatdetektiv för att lyssna på kungahusets mobilsvar, på kändisar och skådespelare.

Men det som har fått debatten om tidningens arbetsmetoder att rasa ordentligt i Storbritannien just nu är att det har kommit fram att tidningen även låtit avlyssna en mördad 13-årings mobilsvar.

-När man hör om News of the world-skandalen så tror folk att det är avancerade hackers som har gjort det. Att det är hur enkelt som helst, är det väldigt få som känner till. Du behöver ju inte ens märka att någon lyssnat, man kan ju återställa sina meddelanden på mobilsvaret så att det verkar som om de är olyssnade, säger Linus.

Det här måste ju också vara väldigt bra för svartsjuka äkta makar? 

-Ja, det är ju så de ofta marknadsför de här tjänsterna. Ett sätt att kunna avlyssna nära och kära. De finns ju inte i första hand till för journalister som vill spionera, säger Linus Brohult.

-Jag tror att när man läser att sån här hacking görs så tror man att det är ganska avancerat, men få vet hur enkelt det är.

Tre klick och så ett kontokort och sen kan du börja lyssna? 

-Ja, i princip är det så.

Är det här verkligen lagligt? 

-Det är inte lagligt att avlyssna som News of the world har gjort. Det får man inte göra. Men att ringa till någon annans telefon och att det står ett avsändarnummer som är fel, det tror jag inte att det finns någon lag som egentligen kan förhindra.

-Det kan man ju göra som ett litet skojigt skämt till en kompis kanske. Men det är inte lagligt att göra intrång i en server, som man har gjort på News of the world.

Har du något råd? 

-Man ska inte lämna känsliga meddelanden på mobilsvar. Det är bättre att säga sådant direkt till varandra om man vill vara säker på att inte någon ska kunna avlyssna det, säger Linus Brohult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlyssningskandalen i brittisk press

Mer i ämnet