I videon ovan berättar Sebastian Havervall om vad vi har lärt oss efter ett år med antikroppar mot covid-19. Foto: SVT, Community-studien

80 procent har kvar antikroppar efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

Av de som blev sjuka i covid-19 för ett år sedan har 80 procent kvar antikroppar mot viruset. De skyddar bra mot delta-varianten men har lite sämre skydd mot varianterna från Sydafrika och Brasilien.

I videon ovan berättar Sebastian Havervall om vad man idag vet om kroppens försvar mot covid-19.

Sedan i april 2020 pågår Community-studien där en forskargrupp följer runt 2000 sjukhusanställda på Danderyds sjukhus. Var fjärde månad har de fått lämna blodprov och testats för antikroppar mot sars-cov-2 och fått svara på frågor via en app.

– Vi kunde tidigt se att många av de som insjuknade fick lukt- och smakbortfall och att 10 procent av de som varit blivit infekterade inte hade några symtom alls, säger Sebastian Havervall som är doktorand i studien som leds av Charlotte Thålin vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet.

Coronapandemin

Skyddar också mot deltavarianten

Nu har de kunnat följa en grupp som insjuknade för ett år sedan, och de ser att 80 procent av dem fortfarande har antikroppar mot sars-cov-2-viruset. Resultatet är hittills endast publicerad som en så kallad preprint och har därmed inte granskats av andra forskare.

Antikropparna ger bra skydd åt både den som förut kallades brittiska varianten och idag kallas för alfa och den deltavariant som nu sprider sig snabbt i Sverige och i världen.

Däremot var skyddet inte lika starkt mot sydafrikanska och brasilianska varianterna som idag kallas för beta och gamma.

– Det rör sig om 30 till 40 procent lägre nivåer för beta- och gammavarianterna, säger Sebastian Havervall.

Då räcker det med en dos

I en nyligen publicerad studie har forskargruppen vid Danderyd sjukhus också undersökt hur många doser vaccin den som redan har varit infekterad behöver. Förut har andra forskargrupper visat att den som tidigare har blivit infekterad klarar sig med en dos av vaccinet från Pfizer. Nu kan Danderydgruppen visa att det också gäller för den som tidigare varit sjuka och fått en dos av Astra Zeneca.

– Infektionen fungerar som en första spruta och då fungerar den andra som en booster. Ja faktiskt visade det sig att de fick ett lika bra eller till och med något bättre skydd än icke-infekterade som fått två Pfizer-sprutor, säger Sebastian Havervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet