Se hur de två vaccinsorter som ännu inte är godkända i EU fungerar, samt de två som vi redan använder. Foto: Vetenskapens värld – Vaccinen och mutationerna

Så funkar de olika coronavaccinen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns enligt WHO just nu 275 olika covidvaccin under utveckling. I klippet ser du vilka fyra vaccintyper som godkänts och används i många länder och hur de fungerar.

Få vaccin med en elchock eller ett proteinvaccin? Många nya typer av vaccin är på väg.

Se Vetenskapens värld om vaccinen och mutationerna på måndag 26/4 kl 20.00 i SVT och SVTplay.

Inaktiverade helvirusvaccin: Exempelvis de kinesiska coronavaccinen från Sinopharm och Sinovac använder den traditionella vaccintekniken där man odlar upp hela coronavirus som sen avdödas. På samma sätt funkar vaccin mot polio eller rabies. De kinesiska vaccinen används i många länder, men är inte godkända ännu i EU. 

Rna-vaccin: Läkemedelsbolagen Moderna och Pfizers coronavaccin använder en ny teknologi där man på konstgjord väg framställt den genetiska koden för att tillverka coronavirusets spikeprotein. Det genetiska receptet kallas meddelande rna och bryts lätt ned i kroppen. Därför har man stoppat in rnat i fettbubblor som injiceras i kroppen.

Vektorvaccin: Tekniken används i AstraZenecas och Janssens vaccin och i ryska Sputnik V. Här använder man ett förkylningsvirus som bärare av bitar för coronavirusets arvsanlag.

Proteinvaccin: Den metoden använder bland annat bolaget Novavax och finns också i vaccin mot till exempel hepatit-b eller bältros. Virusprotein sprutas in i kroppen tillsammans med ett immunstimulerande ämne.

Dna-vaccin: Här sprutas dna från coronaviruset in i cellerna, till exempel med en liten elchock. Testas nu mot covid-19 på försökspersoner, men inget har ännu godkänts.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har hittills godkänt fyra coronavaccin och ytterligare en handfull granskas nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.