Vaccinbolagens studier bygger på intag av två vaccindoser. Trots det börjar fler länder dela ut en vaccindos till de som haft bekräftad covid-19. Foto: TT/Henrik Montgomery & Fredrik Sandberg

Forskaren om en vaccindos till tidigare sjuka: ”Svårt rent logistiskt”

Publicerad

Flera länder ger en dos till personer som tidigare insjuknat i covid-19, trots att forskningen kring metoden ännu inte är omfattande. Möjligheten diskuteras i Sverige, men enligt virusforskaren Ali Mirazimi kan det vara svårt att utföra rent logistiskt.

Frankrikes hälsomyndighet rekommenderar en vaccindos till de som med ett PCR- eller antigentest fått bekräftad covid-19. Enligt deras hälsomyndighet ska en vaccindos ges tidigast tre månader efter insjuknandet, men helst sex månader efter sjukdomstillfället. 

Även länder som Spanien och Italien har börjat ge en dos till personer som tidigare insjuknat i covid-19. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström gick i förra veckan ut med att det finns en möjlighet att ta till strategin även i Sverige.

Finns logistiska problem

Enligt Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, kan dock strategin vara komplicerad att utföra rent logistiskt. 

– Svårigheten är att säkerhetsställa att personen verkligen har haft covid-19, hur stor mängd antikroppar den insjuknade fick i och med infektionen samt hur lång tid som gått sen insjuknandet. Det är viktigt att ta reda på hur lång tid det får gå efter sjukdom, för att se till att bara en vaccindos ger fullt skydd. Den typen av vetenskaplig data finns inte än, förklarar Ali Mirazimi.

Ännu inga omfattande studier

Forskning om hur fullskaligt skyddet blir efter bara en dos vaccin är ännu inte omfattande. En studie testade totalt 109 personers immunsvar efter en dos av Pfizer eller Modernas vaccin, där 41 personer tidigare hade insjuknat i covid-19 och 68 varit friska. 

Majoriteten av de som tidigare inte insjuknat fick en relativt liten mängd antikroppar, nio till tolv dagar efter vaccination. Däremot fick de med tidigare fastställd covid-19 ett väldigt högt immunsvar bara dagar efter vaccination, som likställdes med eller till och med var högre än friska personer som fått två doser vaccin.

Tidsbrist motiverar

Enligt Ali Mirazimi kan tidigare problem med vaccindistribution vara en anledning till att använda metoden.  

– Det har varit förseningar i vaccinleveranser och det här är ett verktyg att ta till om man har bråttom. Men beläggen för att det fungerar baseras ännu på mycket små studier, säger Ali Mirazimi. 

Två vaccindoser “lättare” 

Att från början bestämma sig för att ge två vaccindoser kan vara mer genomförbart, tror Ali Mirazimi. 

– Vilka personer ska få en dos och vilka ska få två? Var drar vi gränsen, tre, sex eller nio månader sen insjuknandet? Har de varit PCR-positiva eller antikroppspositiva? En dos för den som varit sjuk kan säkert fungera, men då måste man ha tydliga parametrar. Det kan vara enklare att ge två vaccindoser, säger Ali Mirazimi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.