DeepMind har tidigare utvecklat AlphaGo som år 2016 slog världsmästaren i det kinesiska brädspelet Go. Foto: DeepMind

AI har nu lärt sig hitta av sig själv

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta djur kan navigera utan större problem, exempelvis vi människor. Men några som kämpar lite med det är AI-program – nu har forskare utvecklat ett system som gör att dessa program inte går lika vilse längre.

Djur och människor kan snabbt få en känsla över ett okänt område eller hitta vägen tillbaka hem från skolan. Det är ofta lekande lätt och vi reflekterar sällan över hur naturligt det känns. Men några som har fått kämpa med det är program baserade på artificiell intelligens eller AI.

Idag behöver de oftast förprogrammeras med färdiga kartor för att kunna hitta, något som kan ta lång tid. Nu har forskare från bland annat det Londonbaserade företaget DeepMind utvecklat ett AI-program som inte behöver utrustas med kartor utan kan navigera själv. Dessutom kan det hitta genvägar snabbare än människor.

Imiterar speciella hjärnceller

Kai-Florian Richter, universitetslektor i datavetenskap vid Umeå universitet, forskar själv på navigering hos AI och tycker att det är en gedigen studie.

– Det är en fascinerande och spännande studie vars resultat har många framtida användningsområden, säger han.

AI-programmet imiterar speciella hjärnceller. Dessa kallas för rutnätsceller och är väsentliga för vårt lokalsinne. De har fått namnet eftersom de aktiveras när vi rör oss i en speciell plats och bildar ett rutnät, i till exempel ett rum.

Alltså skapar de en inre karta av området vi befinner oss i. Men även om rutnätscellerna är ett hett forskningsområde så förstår vi inte riktigt vad de gör.

Digital modell

Detta ville forskarna hos DeepMind ta reda på med hjälp av AI. Det första de gjorde var att träna ett AI-program att lokalisera sig själv i ett virtuellt rum.

Efter ett tag såg forskarna två saker: AI:n började spontant att navigera enligt rutnätverket som hos djur, och den verkade leta efter den kortaste vägen till målet. Alltså letade den aktivt efter en genväg.

Framtida användningsområden

I framtiden kan AI-programmet användas i till exempel självkörande bilar eller hushållsrobotar.

– Det är viktigt för de att navigera i olika miljöer, kända eller okända. Men om vi vill ha en fullt navigerande AI behövs lite fler egenskaper – vi navigerar inte enbart med hjälp av rutnätsceller, säger Kai-Florian Richter.

Men det största framsteget med studien är hur de har tagit fram en detaljerad, digital modell över människans lokalsinne.

– Detta skulle till exempel kunna göra att djurförsök ersätts med den digitala modellen inom neurovetenskapen, avslutar han.

Studien publicerades i Nature.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.