Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åldrande schimpanser behåller sina bästa vänner Foto: Ronan Donovan/Tufts University

Åldrande schimpanser behåller sina bästa vänner

Uppdaterad
Publicerad

Äldre schimpanshanar umgås helst med gamla nära vänner, något som yngre schimpanser verkar bli imponerade av, visar forskning från nationalparken Kibale i Uganda.

I 25 år har forskare studerat schimpanserna i nationalparken Kibale i Uganda. De har tittat på hur schimpansernas liv ser ut och bland annat hur de åldras. Forskarna har följt dem från morgon till kväll varje dag och har skrivit ner allt schimpanserna gör under dagen. Forskarna Zarin Machanda och Alexandra Roseti har nu undersökt schimpansernas vänskapsrelationer.

Bättre vänner

Det som studien kunde visa var att de äldre schimpanserna hade väldigt starka band till sina vänner. De var inte lika sociala längre, men när de umgicks investerade de verkligen i relationen. De yngre schimpanshanarna verkade se upp till de äldres nära vänskapsrelationer, som om de själva ville ha sådana. Men de visste inte hur de skulle göra för att skapa dem.

– Ur vår synpunkt är det väldigt intressant att de äldre schimpanserna fortfarande är populära fast de tappat dominant status i gruppen. Det är något som vi inte har sett innan, säger Zarin Machanda, professor i primatologi.

Liknar oss människor

Precis som vi människor väljer schimpanserna själva vilka de vill umgås med. Vi människor behåller gärna våra gamla vänner och skaffar inte gärna nya.

– Jag var ganska hård mot min mamma när hon flyttade till en ny stad inte gick ut och skaffade nya vänner. Hon sa, jag behöver inga nya vänner, jag har vänner. Och det som vi har sett nu är ett liknande mönster hos schimpanserna. De är inte lika sociala när de blir äldre men de tar hand om de relationer de har, Säger Zarin Machanda.

De äldre schimpanshanarna verkade också vara mer tillfreds med livet och positivare än de yngre. Något som forskarna tror kan ha att göra med att de har så många vänner.

– Det visar samma förändringar som man kan se hos oss människor när vi åldras och kan ha evolutionära rötter, Säger Alexandra Rosati, professor i antropologi och psykologi.

Studien är publicerad i Science.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer