Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Följ med ner till bläckfiskarnas barnkammare – på 3200 meters djup

Uppdaterad
Publicerad

En enorm koloni av bläckfiskar ruvar utanför Monterey på den amerikanska västkusten. Nu har undervattensrobotar följt livet i djuphavet där 20 000 bläckfiskar ligger tätt intill de varma källorna.

De varma källorna gör att äggen utvecklas snabbare, säger djuphavs-ekologen James Barry.

Bläckfisken av arten Muusoctopus robustus trivs i Stilla havets kalla och djupa vatten. Men när det dags att para sig och lägga ägg beger sig honorna till varma källor på havets botten.

Varmt vatten skyddar äggen

Djuphavs-ekologen James Barry vid Monterey Bay Aquarium Research Institute har tillsammans med en stor grupp forskare gjort undervattensobservationer av den enorma bläckfisk-kolonin ”Octopus Garden” som är belägen på 3 200 meters djup utanför Kaliforniens kust. De har uppskattat att 20 000 bläckfiskar har samlats där längs de varma källorna.

– Vår slutsats är att bläckfiskarna får en enorm reproduktiv fördel av det uppvärmda vattnet. Värmen skyndar på embryonas utveckling så att honorna kan ruva på äggen en betydligt kortare tid än annars, säger han.

En bläckfiskhane som letar efter en hona att para sig med i Octopus Garden. Hanarna dör direkt efter parningen. Foto: MBARI

Sårbara för rovdjur och infektioner

Vattentemperaturen i skrevorna längs de varma källorna är runt fem grader visar expeditionens mätningar. Bläckfiskägg som ruvas där är färdigutvecklade efter 1,8 år, vilket är en kort tid för djur i havsdjupen. Bortanför de varma källorna är vattentemperaturen flera grader lägre, och där tar det fem till tio år för bläckfisk-ägg att utvecklas, enligt James Barry,

Det är en väldigt lång tid för äggen som är sårbara för både rovdjur och infektioner.

Upptäcktes för bara fem år sedan

Den allra första bläckfiskkolonin intill varma källor i djuphaven upptäcktes för tio år sedan utanför Costa Ricas kust. Octopus Garden upptäcktes 2018 och James Barry tror att det finns många fler att upptäcka.

–Djuphaven spelar en stor roll för livet på vår planet och vi behöver veta mer om dem. Vi behöver känna till var de här väldigt speciella habitaten finns någonstans så att vi kan skydda dem, säger han.

Hör djuphavs-ekologen James Barry berätta om bläckfisk-kolonin på 3 200 meters djup i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.