Sex vuxna bläckfiskar av typen Sepia officinalis deltog i studien. Foto: Alexandra Schnell

Bläckfiskar kan vara smartare än en del barn

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har utfört ett så kallat marshmallow-test på bläckfiskar för att testa deras självkontroll och förmåga att vänta på belöning. Resultaten visar att bläckfiskarna kunde vänta på sin favoritbelöning ända upp till två minuter.

De så kallade marshmallow-experimenten utfördes av en forskare vid Stanfords universitet för att se hur bra barn är på självbehärskning.

Barnen blev erbjudna en marshmallow som de kunde få direkt, men om de väntade kunde de istället få två. 

Flera test för att mäta självkontroll

Nu har forskare gjort liknande test på bläckfiskar i en ny studie publicerad i Proceedings of the Royal Society B

I ett av testen placerades bläckfiskarna i ett akvarium med direkt åtkomst till det mindre önskvärda alternativet, kungsräkan, och i samma akvarium fanns även favoriten, gräsräkan.

Bläckfiskarna hade under hela testet tillgång till det mindre önskvärda alternativet, men för att få favoriten var de tvungna att vänta.

Djurens välfärd en anledning

Michael Axelsson är professor i jämförande kardiovaskulär fysiologi vid Göteborgs universitet och har tagit del av studien.

– En av anledningarna till att vi undersöker bläckfiskar och andra djurarter på det här sättet är för att vi idag diskuterar djurens välfärd mer. Vi har upptäckt att vi inte alltid behandlar djuren så väl och behöver lära oss mer om djuren och deras behov, förklarar Michael Axelsson. 

En anledning till att bläckfiskarna presterade så bra i testen kan vara för att de är vana vid långa perioder av väntan, när de kamouflerar sig och väntar på att attackera föda. Foto: Alexandra Schnell

Kunde hålla sig upp till två minuter

Resultaten visar att alla bläckfiskarna hade förmågan att vänta på den bättre belöningen, vissa i upp till 130 sekunder.

I testen vände sig en del av bläckfiskarna bort från det tillgängliga alternativet för att distrahera sig själva. 

– Här har vi en art som lever i havet och som vi mest förknippar med en maträtt. Nu kan vi se att de här djuren faktiskt har kognitiva funktioner och har möjlighet att ta beslut i vissa situationer. Jag tror att det finns en ignorans hos människan där vi tidigare inte har ställt djuren rätt frågor och designat försök på rätt sätt, för att lära oss mer om deras förmågor, berättar Michael Axelsson.

Tiden viktigast

Forskarna såg att det som var mest kritiskt var just tiden bläckfiskarna fick vänta. När bläckfiskarna ansåg att de väntat för länge nöjde de sig nämligen med det mindre bra alternativet.

Forskarna drar slutsatsen att bläckfiskar kan utöva självkontroll på ett sätt som de inte tidigare sett.

Resultaten kan även visa att de bläckfiskar som kunde vänta längst, också presterade bäst i ett test där deras inlärningsförmåga sattes på prov.

– Det är spännande att reda ut vad en bläckfisk klarar av och försöka förstå varför de besitter de här kunskaperna. Det vi kan lära oss av den här studien är att bläckfiskar, likt en del djurarter som hundar, apor och vissa fågelarter, kan vänta på belöning när det lönar sig, säger Michael Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.