– Jag har fått se hur de första vitvalarna flyttat in i världens första reservat på öppet hav – det kan inte bli bättre än så här. Månader av förberedelser, planering och träning fick sitt resultat den här morgonen, säger Audrey Padgett, som är chef på Sea Life Trusts vitvalsreservat.
Vitvalarna, eller belugorna som de också heter, fångades in av ryska forskare 2011 och fördes senare vidare till en vattenpark i Shanghai i Kina där de fick uppträda inför publik, rapporterar bland andra BBC. Det dröjde till 2019 innan ägarna gick med på att låta dem få ett nytt hem på Island.
Tränades för att klara sig själva
Bakom den nära 1000 mil långa resan stod den ideella organisationen Sea Life Trust med säte i Storbritannien. Väl framme på Island fick de genomgå ett träningsprogram för att kunna klara sig själva i det vilda. De lärde sig till exempel att använda stenar för att gnugga bort döda hudceller och blev introducerade för olika djur och växter de kommer att stöta på i havet.
Nu har de äntligen släppts ut i havet. I ett första skede kommer de att hållas i en inhägnad för att se hur de klarar förändringen, men planen är att de så småningom ska släppas ut i bukten vid Hemön söder om Island.
Hyllas i sociala medier
Historien om Lilla vita och Lilla gråa har fått stor spridning i sociala medier och flera av de mest engagerande inläggen på Facebook de senaste dagarna har handlat om dem, enligt analysverktyget Crowdtangle.
”Vilken otrolig bedrift av alla inblandade. Hoppas att Lilla vita och Lilla gråa har ett underbart liv framför sig, de är mer än vackra” är en av tusentals kommentarer under BBC:s inlägg.
”Trevligt med lite goda nyheter 2020, Gud ska veta att vi behövde det” skriver en annan.
Vitval
- Är runt 3-5 meter lång
- Lever i grupper på omkring tio djur, som leds av en hane
- Under flyttningar och vid riklig tillgång på föda kan grupper på tusentals djur bildas
- Lever i arktiska hav
- Äter fisk, bläckfisk och bottenlevande kräftdjur
- Arten har jagats i urminnes tider av arktiska folk
Källa: Nationalencyklopedin