Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Äldre är inte med i testerna för vaccin

Få äldre med i tester för covid-19-vaccin

Publicerad

Personer över 70 år kommer vara de första som vaccineras när det finns ett vaccin. Men nu visar det sig att flera kliniska studier inte har med äldre i sina studier. Frågan är om vi kan ser hur bra vaccinet är genom att bara testa personer under 55 år.

Myndigheter över hela världen rekommenderar att personer över 70 år ska vara de första att erbjudas vaccin mot covid-19 så fort som ett sådant finns tillgängligt. Men i de vaccin-test som nu görs på människor är den gruppen inte med i så många av testerna. Det är ett problem anser forskare vid Harvard Medical School.

“En sådan uteslutning kommer att begränsa förmågan att utvärdera effekten, doseringen och negativa effekter av vaccinet hos äldre.” skriver Sharion Inouye, professor i medicin vid Harvard Medical School, i studien.  

Att vaccinet kommer att testas på äldregrupper när det är godkänt tycker Sharon Inouye är försent och att man behöver titta på det redan nu.  

–  Det får konsekvensen att man inte vet exakt hur det kommer att fungera i den äldre populationen, men det är väldigt svåra studier att genomföra, säger Matti Sällberg som är professor i biomedicin vid Karolinska Institutet. 

Snabbare att testa på yngre

Anledningen till att man väljer att testa på personer som är mellan 18–59 år är för att det ger ett snabbare och stabilare svar än när man testar på äldre personer. Personer under 65 år rör sig mer bland människor i jobbet och bland vänner. 

–  Ja, helst skulle de äldre vara med, men om man ser hur de här studierna görs så är det ju så, att vi måste göra studierna så vi får svar på om vaccinet fungerar. Då måste du ha personer som riskera att exponeras för vaccinet och största delen studiedeltagare är sjukvårdspersonal, säger Matti Sällberg. 

Samma resultat

Moderna, som är ett av de bolag som har med äldre i sina testgrupper, har visat att immunsvaret ser likadant ut i de grupper som är 55 till 70 år som i de yngre.

–  Efter vaccinet är godkänt går man in i fas 4 och där kommer man att vaccinera stora grupper, däribland äldre som man kommer att följa upp. Under denna fas kommer man att se om det behövs fler doser i denna grupp, säger Matti Sällberg. 

Studien publicerades i Jama denna veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer