Äldre hannar är viktiga för flockens visdom 

Uppdaterad
Publicerad

Äldre elefanthonor förmedlar värdefull kunskap till andra i flocken. Det har varit känt länge. Men även gamla hannar spelar en viktig roll genom att vägleda yngre hannar, enligt en ny studie. 

– Vi såg att de äldre elefanterna var viktiga, inte bara för att hitta mat utan även för att visa hur man beter sig, säger den brittiska zoologen Kate Evans. 

Kate Evans och hennes medarbetare studerade vandrade flockar av elefanter i Botswana. De såg att det var de äldre hannarna som vägledde de yngre för att hitta mat och vatten.  

Lämnar familjen 

Unga hannar lever i grupper ledda av honor fram till att de är 10-20 år, för att sedan leva i grupper där det finns mest elefanthannar. Då lämnar de inte bara sin mamma och familj, utan även den omgivning som de har vuxit upp i. De unga elefanterna letar då upp en annan flock med hannar. 

– De känner inte till den nya miljön och är beroende av de äldre elefanterna för att hitta mat och vatten, säger Kate Evans. 

De äldre är hotade 

Botswana har nyligen hävt förbudet för troféjakt i landet och auktionerade ut licenser tidigare i år. Forskarna är kritiska till troféjakt för att det är ofta de äldre hanarna som blir skjutna. 

– Om vi förlorar våra äldre hannar, kommer de yngre inte veta hur de ska bete sig, säger Kate Evans.

De nya resultaten är publicerade i tidskriften Scientific Reports

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer