Över 350 elefanter har dött i norra Botswana de senaste månaderna. Foto: EPA/TT

Botswana: Inget virus bakom massdöd bland elefanter

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har fler än 350 elefanter dött i norra Botswana. Enligt de preliminära testresultaten ser orsaken ut att vara naturliga toxiner.
– Det är högst osannolikt att en infektionssjukdom ligger bakom detta, säger myndighetschefen Cyril Taolo.

I början av juli kom rapporter om en mystisk och plötslig massdöd bland elefanter i Botswana. Virus, mjältbrand, tjuvjakt och förgiftning har alla förts på tal som tänkbara orsaker.

Nu har de preliminära testresultaten presenterats och mycket pekar på att det är naturliga toxiner, det vill säga giftiga ämnen som produceras av växter, djur och mikroorganismer, som ligger bakom dödsfallen, rapporterar Reuters.

– Det är högst osannolikt att en infektionssjukdom ligger bakom detta, säger Cyril Taolo, chef på myndigheten för djurliv och nationalparker i Botswana.

Tester kvar att analysera

Cyril Taolo påpekar dock att det fortfarande finns tester som måste analyseras innan dödsorsaken kan fastställas. Bland annat väntar man på laboratorieresultat från Sydafrika och USA.

Botswana är hem åt ungefär en tredjedel av Afrikas elefanter, men populationen har successivt minskat under en längre tid på grund av tjuvjakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer