Äldsta fiskekroken över 40 000 år

Uppdaterad
Publicerad

Konsten att fiska ur havsdjupen är betydligt äldre än man hittills trott. Arkeologer har nu hittat fiskekrokar som används för att dra upp tonfisk, haj och rock för 42 000 år sedan.

Människan utvandring österut från Afrika innebar inte bara oändligt många och långa landtransporter utan också resor över stora hav. För 50 000 år sedan seglade man från nuvarande Burma ungefär, längs hela den indonesiska övärlden och till Australien.

Man vet att de kunde fiska ute i öppna vattnet och även i strandzonerna, där det inte behövdes någon större fiskeriteknisk finess för att hitta föda. Rester av skaldjur och fisk har hittats i 30 000-årig bebyggelse på Solomonöarna.

Spelade i en annan liga Helt andra seglings- och fiskerikunskaper krävdes av de storfiskare som man tror levde på östra Timor för mer än 40 000 år sedan.

Här finns grottor och naturliga skydd längs kusterna, där man funnit mängder av kulturellt avfall. Djurben, fiskben, bearbetade stenverktyg, snäckor och inte minst de allra tidigaste fiskekrokarna.

Den stora överraskningen är att man där också har sett att fångsten bestod av djuphavslevande, stora fiskar. Tonfisk är vanligast, dessutom havsabborrar, hajar och rockor utöver mer grundlevande snapperfiskar, napoleonfisk och papegojfisk.

Nät och krokar

Hur bar de sig åt för att fånga stor tonfisk? Det vet man inte riktigt. Tonfisk kan kanske lockas mot land med fastliggande beten och luras in i nätledare, eller fångas med ringnot.

För strandfiske verkar det mest troligt att man fiskade med nät.

Papegojfisk fångade man senare i angränsande delar av övärlden med spjut eller nät, medan andra arter fiskades med snäck-agnade krokar.

Studien publiceras i tidskriften Science.

Annlouise Martin

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.