Foto: Nyhetsbyrån TT

Alkohol onyttigt även i små mängder

Uppdaterad
Publicerad

Flera tidigare forskningsstudier har hävdat att alkohol i små mängder kan vara bra för hjärta och kärl – men nu visar en ny stor brittiskt studie att det inte stämmer. Även den som dricker måttligt förbättrar sin hälsa genom att helt avstå från alkohol.

Många vill nog gärna tro att det kan vara lite nyttigt med att ta sig ett glas vin, något som också hävdats i flera tidigare studier. Men nu visar nya forskningsresultat som publiceras i British Medical Journal att alkoholen kan vara skadlig även i mindre mängder.

– Medan de skadliga effekterna av hög alkoholkonsumtion är väletablerade, har vi under de senaste decennierna ofta hört rapporter berätta om de potentiella hälsoeffekterna av lågt eller måttligt intag av alkohol. Men nu har vi bevis för att en del av dessa studier lider av begränsningar som kan påverka deras giltighet, säger professor Juan P. Casas vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Reducerad risk för hjärtinfarkt

260.000 personer har deltagit i studien där man konstaterar att även en måttlighetsförbrukare kan förbättra sina värden när det gäller hjärta, kärl, blodtryck och BMI om alkoholintaget minskas.

– I vår studie såg vi ett samband mellan en minskad konsumtion av alkohol och förbättrad hälsa, oavsett om personen dricker lite, måttligt eller mycket alkohol, säger Juan P. Casas.

Risken för hjärtinfarkt reducerades med ungefär 10 procent bland dem som drog ner på sitt drickande, enligt studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.