Det sista exemplaret av Santalum fernandezianum, ett olivträd på ön Santa Helena dog ut 2003, efter flera försök att rädda trädet. Foto: Rebecca Cairns-Wicks

All växtutrotning i världen kartlagd för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Minst 571 växter har utrotats de senaste 250 åren och flest har försvunnit från öar, där ekosystemen är mest känsliga för förändring. Det visar en ny studie från bland annat Stockholms Universitet.

För en månad sedan kablades nyheten om en miljon hotade arter ut över världen. 

I det sammanhanget låter inte 571 utdöda växter så mycket. Men faktum är att endast 271 fåglar, groddjur och däggdjur dött under samma period.  

Minst två växtarter per år har dött sedan mitten på 1700-talet, vilket är 500 gånger snabbare än takten växter dog ut innan människans utbredning.

— Det verkar gå långsammare för växter än för djur att dö ut och vi tror att det har att göra med att växter kan leva väldigt länge utan att fortplanta sig, säger Aelys Humphreys, en av författarna till studien. 

Klimatförändringarna ligger inte bakom

Den huvudsakliga anledningen till artdöden är mänsklig aktivitet som skogsskövling och kan inte kopplas till klimatförändringarna. 

— Växter från öar har oftare försvunnit och växter som har en liten geografisk utbredning, säger Humphreys. 

Forskarna uppskattar att cirka 60 000 av världens 300 000 växtarter är utrotningshotade. 

— Men eftersom man fortfarande inte har upptäckt och namngett många växter i Afrika och Sydamerika så finns det en stor kunskapslucka, säger Humphreys. 

Allt liv är beroende av växter

Varför ska vi då bry oss om detta, spelar det någon roll om några växtarter försvinner? 

— Allt liv är beroende av växter, till och med vi människor är beroende av växter. De har en viktig roll i ekosystemet, de renar vatten och ser till att det finns syre så att vi kan andas.

Spela klippet ovan för att få reda på mer om växterna som försvunnit.  

Studien finns publicerad i Nature, Ecology & Evolution

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.