Än finns det hopp för Tuvalu

Uppdaterad
Publicerad

Ögruppen Tuvalu i Stilla Havet har blivit något av en symbol för klimatförändringarna. Man har sagt att de låglänta öarna sjunker snabbt, men nu visar ny forskning att korallöar är mer motståndskraftiga mot stigande havsnivåer än vi trott.

Tuvalu, som är ett av världens fattigaste länder, har fått mycket uppmärksamhet som ett av de mest sårbara länderna när det gäller klimatförändringar.

Många har hävdat att öarna sjunker så snabbt att befolkningen måste evakueras, något som inte hänt än.

– Ett av de mer överraskande resultaten var att öarna har vuxit. De flesta öar som vi tittat på har förblivit oförändrade eller vuxit på sina revplattformar under de senaste 50 åren, säger Paul Kench, professor i kustvetenskap till SVT Nyheter.

Uppskattas inte

Forskarna tror att detta beror på att de koraller och sandsediment som öarna består av rör sig så kraftigt vid till exempel en storm att även om stranden eroderar på ena sidan så ökar ytan på den andra sidan ön.

Men forskningen uppskattas inte av Tuvalus premiärminister Enele Sopoaga, som ofta eldat på bilden, över att Tuvalu sjunker.

– Jag tycker inte att enstaka studier ska utgöra basen för ett globalt engagemang och ansvarstagande. För även om sanden rör sig hela tiden, stoppar det inte torkan. Det innebär inte att vi drabbas av färre cykloner, säger premiärministern till SVT:s korrespondent Susan Ritzén.   

Hotet fortfarande reellt

Paul Kench menar också att ösamhällena i Stilla Havet står inför stora miljöhot, men att det kanske inte handlar om total utplåning inom 50 år.

– Ett svårare problem är hur det förändrade landskapet ska hanteras. De behöver hjälp med att samla data och kunskap om öarna och deras dynamik och med att avvärja hoten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet