Therese Bergstedt och Johan Wicklén. Foto: SVT

ANALYS: Föräldrar förtjänar saklig information om riskerna med HPV-vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS: Det är inte så konstigt att en del föräldrar tvekar att ge sina döttrar HPV-vaccinet. Den som googlar risker med vaccinet förstår varför, skriver SVT:s vetenskapsreportrar Therese Bergstedt och Johan Wicklén.

Att söka på  ”HPV-vaccin” och ”biverkningar” resulterar i en rad länkar till oseriösa sidor som felaktigt påstår att vaccinet mot HPV är farligt. Även etablerade medier som TV4 och Sveriges Radio har bidragit till ryktesspridningen genom alarmistiska inslag om vaccinet.

Rapporteringen har fått hård kritik och i några fall även fällts för osaklighet, men länkarna till inslagen finns kvar på nätet och används för att ge legitimitet till de vaccinkritiska sidorna.

SVT granskar HPV-vaccinet

LÄS MER: Anna fick livmoderhalscancerbeskedet under graviditeten

”Skräckhistorier väger tyngre än fakta”

När vi besökte Mora under arbetet med det här reportaget och pratade med mammor som valt att inte vaccinera sina barn berättade de att de blivit rädda på grund av vad de läst på nätet.

Att skolsköterskor och landets hälsomyndigheter säger att vaccinet är säkert tycks inte spela någon roll. Skräckhistorierna som sprids på nätet väger tyngre.

Vi har därför gått igenom den forskning som finns om HPV-vaccinet och intervjuat Sveriges främsta experter på området, för att ta reda på ifall larmen på nätet har någon som helst grund och ge en så saklig och opartisk bild som möjligt av den samlade kunskapen som finns kring HPV-vaccinet.

550 kvinnor får livmoderhalscancer

Detta är fakta: HPV-vaccinet är ett av världens mest välundersökta läkemedel. Flera stora studier har gjorts – och vaccinet har getts till mer än 80 miljoner kvinnor i över tio års tid – utan att några allvarliga biverkningar har upptäckts.

Det här är också fakta: Varje år får 50.000 svenska kvinnor veta att de har cellförändringar i underlivet som varianter av HPV har orsakat. För 15.000 kvinnor är cellförändringarna så allvarliga att de måste behandlas. 550 kvinnor får livmoderhalscancer och 150 kvinnor överlever inte sjukdomen.

Globalt är också livmoderhalscancer den fjärde vanligaste orsaken till cancerdöd hos kvinnor och mer än 500.000 nya fall upptäcks varje år och över 250.000 kvinnor dör årligen.

LÄS MER: HPV-virus – vad är det?

Frivilligt att ta ett läkemedel

Men tack vare HPV-vaccinet kan flickor skyddas mot de två farligaste varianterna av viruset, som tillsammans orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

Det är förstås helt frivilligt att ta ett läkemedel för att förebygga sjukdom. Och många mediciner kan ge någon form av biverkning. Receptfria värktabletter som Alvedon kan till exempel påverka levern.

När det kommer till HPV-vaccinet är biverkningarna milda och snabbt övergående. Man kan till exempel få ont eller bli svullen i området där sprutan sätts in och man kan också få feber.

Andra biverkningar som rapporterats in är muskelvärk, huvudvärk, illamående och klåda.

För den som är orolig gäller det att sätta sig in i vad som gäller för varje läkemedel och väga eventuella risker mot nyttan. Vi hoppas att vår rapportering kan bidra till att ge en saklig grund till det beslutet.

GRAFIK: Så många tar vaccinet i din kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HPV-vaccinet

Mer i ämnet