Foto: TT

Norge inför HPV-vaccination för pojkar

Publicerad

Från och med nästa år kommer norska pojkar i årskurs 7 att erbjudas HPV-vaccination. Det meddelar Norges folkhälsominister Bent Høie.

Anledningen till beslutet är att cancerfall som drabbar män och som är relaterade till HPV-virus ökar i Norge.

– Den här ökningen innebär att både pojkar och flickor bör ges möjlighet till individuellt skydd. Därför ger vi nu pojkar samma erbjudande av skydd som flickor, säger Bent Høie.

I dag har över 60 länder nationella vaccinationsprogram för HPV-vaccination, men bara i ett fåtal ingår även pojkar – till exempel i Australien, Kanada och USA.

LÄS MER: Anna fick livmoderhalscancerbeskedet under graviditeten

HPV-virus är ett mycket vanligt virus som för det mesta är ofarligt, men som också kan leda till olika former av cancer.

Varje år drabbas exempelvis över 50.000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15.000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Även pojkar drabbas av HPV-cancer

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Från och med 2012 vaccineras svenska flickor mellan 10 och 12 år mot de två farligaste typerna av HPV, som tillsammans orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

ANALYS: Föräldrar förtjänar saklig information om riskerna med HPV-vaccinet

”Ny kunskap”

Frågan om även svenska pojkar ska få gratis HPV-vaccin behandlas just nu av Folkhälsomyndigheten som ska presenteras sin utredning efter sommaren.

– Beslutet om att bara inkludera flickor baserades på den kunskap man tidigare haft, men nu har det framkommit ny kunskap. Nu genomförs en utredning på HPV-vaccin till pojkar, sa Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinationsprogram vid Folkhälsmyndigheten tidigare till SVT Nyheter.

Utredningen ska sedan lämnas till regeringen som beslutar om eventuella förändringar.

LÄS MER: Professorn: ”Mycket märkligt att pojkar inte får vaccinationen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.