Professor Fredrik Elgh är starkt kritisk till att pojkar inte innefattas i HPV-vaccinationen i det allmänna vaccinationsprogrammet. Foto: SVT/TT

Professorn: ”Mycket märkligt att pojkar inte får vaccinationen”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccination mot humant papillomvirus, HPV, ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Det innebär att tjejer erbjuds att vaccinera sig kostnadsfritt i skolan när de går i femte eller sjätte klass. Men HPV-viruset kan också orsaka till exempel peniscancer hos pojkar och analcancer. Trots det omfattas pojkar inte av det kostnadsfria HPV-vaccinet.

Varje år får 50.000 svenska kvinnor veta att de bär på cellförändringar i underlivet på grund av att de smittats av vissa varianter av humant papillomvirus, HPV. Om det skriver SVT Nyheter i dag. Omkring 15.000 har så allvarliga förändringar att de behöver behandling, och 550 av dem drabbas av livmoderhalscancer.

Men förutom livmoderhalscancer kan HPV-viruset också orsaka cancer i mun och svalg, peniscancer och analcancer. Det är dock bara flickor som omfattas av HPV-vaccinationer inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet. Därför måste pojkar betala själva för vaccinationerna, tre sprutor som kostar ungefär tusen kronor styck.

SVT granskar HPV-vaccinet

– Det är väldigt dåligt att det inte innefattar pojkar också. En sak är klassfrågan, att man behöver ha det gott ställt för att ha råd, men det är också en genusfråga, säger Fredrik Elgh, professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi.

Kan orsaka penis- och analcancer

Även pojkar löper risk för cancersorter som kan orsakas av samma HPV-virus som ligger bakom livmoderhalscancer.

– Jag har tre söner och jag håller på se till så att de blir vaccinerade, men får betala ur egen ficka. Konsekvenserna av att pojkar inte vaccineras blir att de löper risk för cancer – inte lika hög utsträckning som flickor, men pojkar kan ju få peniscancer och analcancer, säger han.

De cancersjukdomarna är något mer ovanliga, men cancer i munhåla och svalg ökar i Sverige och har orsakat flera dödsfall. Elgh pekar också på HBTQ-perspektivet utifrån vilken samhällsgrupp som får vaccinet eller inte.

– Om man ser det här i ett homosexuellt perspektiv är det mycket märkligt att pojkar inte får vaccinationen.

Könsvårtor drabbar båda könen

HPV-vaccinet är uppe för diskussion hos Folkhälsomyndigheten som är den instans som tar beslut om vaccinationer.

– Men det går sakta. Man har vagt sagt att det inte funnits sjukvårdsekonomiska skäl att vaccinera pojkar. Jag har svårt att förstå vad de lutar sig mot i det. Men nu är det absolut möjligt att det kan bli aktuellt för pojkar med, säger Fredrik Elgh.

Två av de HPV-typer som ingår i vaccinet orsakar cancer, medan de andra två typerna som ingår orsakar könssjukdomen kondylom och vanliga vårtor.

– HPV kan ju orsaka både könssjukdomar och vanliga vårtor, men också vårtor i luftrören. Varför ska pojkar inte kunna få slippa det? Jag har svårt att förstå att myndigheten ännu inte greppat att pojkar ska vaccineras också. Det är en ekonomisk fråga, men handlar om lite pengar jämfört med det lidande som viruset orsakar, menar Fredrik Elgh.

Myndigheten: ”Relevant fråga”

Hos Folkhälsomyndigheten bekräftar man att diskussioner förs om att pojkar ska ingå i vaccinationsprogrammet.

– Beslutet om att bara inkludera flickor baserades på den kunskap man tidigare haft, men nu har det framkommit ny kunskap. Nu genomförs en utredning på HPV-vaccin till pojkar. Efter sommaren kommer en utredning om förslaget att inkludera pojkar i det nationella programmet, säger Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinationsprogram vid Folkhälsmyndigheten.

Utredningen lämnas sedan till regeringen som beslutar om eventuella förändringar. Ann Lindstrand säger att jämlikhetsaspekten påtalats från olika håll i vaccinationsdebatten.

– Indirekt skyddas även pojkar genom att vaccinera flickor då cirkulationen minskar för heterosexuella, men det gäller ju inte för homosexuella pojkar, säger hon.

Är det troligt att pojkar snart kommer inkluderas för HPV-vaccinationer?

– Vi är mitt i utredningen nu, så jag kan inte säga något. Men det är relevant fråga som många ställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HPV-vaccinet

Mer i ämnet