Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det betyder väldigt mycket”, säger Nobelpristagaren Anne L'Hullier. Foto: Firas Razak/SVT

Anne L'Huillier fick Nobelpriset i fysik 2023 – fortsatte föreläsa som om inget hade hänt

Uppdaterad
Publicerad

En av Nobelpristagarna i fysik 2023 är svensk-franska Anne L'Huillier som är professor vid Lunds universitet. Hon fick beskedet från Kungliga vetenskapsakademien under föreläsningens paus och fortsatte sedan undervisa som om inget hade hänt.

– Den sista halvtimmen av min föreläsning var lite svår att genomföra, säger Nobelpristagaren.

Nu har hennes arbete med så kallad attofysik prisats. Arbetet har gjort att man kan utforska elektroner inuti atomer och molekyler. Med en exponeringstid på en miljarddels av en miljarddels sekund, en attosekund, kan man följa elektronernas rörelser runt en atomkärna.

Glädjande besked mitt i föreläsningen

Anne L'Huillier var mitt uppe i att undervisa sina studenter under en föreläsning när Kungliga vetenskapsakademien ringde för att meddela att hon tilldelats Nobelpriset i fysik. Just då kunde hon därför inte svara i telefon, men akademien fick tag på henne i en paus.

Nobelpriset 2023

– Jag undervisade och svarade i telefonen när ni ringde en tredje eller fjärde gång, säger Anne L'Huillier under presskonferensen i samband med tillkännagivandet.

Rörd av priset

Nobelpristagaren blev väldigt rörd av utmärkelsen och sa att undervisning betyder mycket för henne.

– Tack så mycket, det är helt fantastiskt, stort tack!, säger hon.

L'Huillier tilldelas Nobelpriset i fysik tillsammans med Ferenc Krausz och Pierre Agostini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet