Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om Thwaites-glaciären kollapsar skulle det leda till stigande havsnivåer. Foto: EVN

Antarktisglaciär på väg mot dramatisk förändring

Uppdaterad
Publicerad

Forskare varnar för dramatiska förändringar vid en av de största glaciärerna i Antarktis, kallad Thwaites glaciär. Skulle den spricka upp kan det resultera i en drastisk höjning av havsnivåerna världen över, rapporterar BBC.

Fram tills nu har kolossens flytande sektion, lokaliserad längst fram, varit relativt stabil, men nu uppges den kunna ”spricka som en vindruta” inom de närmsta 5-10 åren. Glaciären, som i grova mått är lika stor som Storbritanniens landyta, dumpar redan nu 50 miljarder ton is ner i havet varje år. För tillfället har det en begränsad inverkan på globala havsnivåer, men det kan komma att ändras.

Varmare klimat startar process

Internationella Thwaites-glaciärens samfund har upptäckt att varmare havsvatten tar sig under Thwaites ishylla och gör den tunn och svag. Detta resulterar i att den flyttar sig snabbare och trycker tillbaka den zon där huvudglaciärens kropp är flytande.

Kort sagt skapar detta vidare händelsekedjor som i sin tur kan orsaka att glaciären spricker upp och det finns tillräckligt med is uppströms i glaciären dräneringsbassäng för att höja havens höjd med 65 centimeter – om allt skulle smälta.

Låg sannolikhet

Ett sådant ”domedagsscenario” kommer sannolikt inte att inträffa på många århundraden, men studieteamet säger att Thwaites nu reagerar på en uppvärmning av världen på ett ganska snabbt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.