Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur glaciären glider ut i havet – och varför isrörelsen har snabbats på. Foto: Anna E. Hogg, University of Leeds

Ny forskning visar: Glaciärer glider allt fortare ut mot havet

Uppdaterad
Publicerad

Satellitmätningar visar att glaciärerna smälter snabbare under sommaren på den del av Västantarktis som pekar upp mot Sydamerika.

– Det innebär att mer is dras från inlandet ut i havet med en ökad havsnivåhöjning som följd, säger Ian Brown, glaciolog vid Stockholms universitet.

FN:s klimatpanel konstaterade 2021 att om den globala medeltemperaturen ökar med två till tre grader riskerar hela Västantarktis ismassa att smälta bort på sikt, med stora havsnivåhöjningar som följd. Snabbast är avsmältningen på Antarktiska halvön som är den del av Västantarktis som pekar upp mot Sydamerika.

Nya observationer med Europeiska rymdstyrelsens radarsatellit, Sentinel, under perioden 2014 till 2021 avslöjar nu att glaciärerna på halvön dessutom glider allt fortare ut mot havet på sommaren. Det visar brittiska och nederländska forskare i en studie i Nature Geoscience.

Klimatkrisen

– När temperaturen höjs över noll grader så smälter glaciärens yta. Ett komplext system av små kanaler i isen leder vattnet ner till botten av glaciären som får den att glida ut mot havet, säger Ian Brown.

Sju centimeter havsnivåhöjning

De här processerna leder till att över 100 stora glaciärer på Antarktiska halvön smälter fortare än vad man tidigare har räknat med. Om all is på hela Antarktiska halvön skulle smälta kan det ge en global höjning av havsnivån på sju centimeter. Och då är inte bidraget med smällt vatten från övriga Västantarktis inräknat.

– Sju centimeter är rätt mycket. Det kommer att märkas speciellt i samband med stormar. Samhällen måste förbereda sig på stigande havsnivåer för att skydda infrastruktur och bostäder.

Antarktis

Östantarktis är det största området. Stora delar ligger på 2000 meters höjd och är kall. Har nästan ingen smältning.

Västantarktis har förlorat ismassor sedan 1990 med högst andel förluster under 2010 till 2019.

Antarktiska halvön ligger strax söder om Sydamerika. Observationer visar en stark uppvärmande trend över halvön sedan 1950-talet.

Om den globala uppvärmning når två till tre grader (och det klimatet består) så kommer Västantarktis ismassor att nästan helt försvinna på sikt.

Källa: IPCC 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet