Antibakteriell tvål ger mer allergi

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att bakteriedödande tvål tvättar barn och ungdomar renare än de behöver vara. Tvål som innehåller triclosan ökar risken för allergi och hösnuva hos barn och ungdomar under 18 år.

Forskarna har undersökt urinprover från personer som deltagit i amerikanska ”National Health and Nutrition Examination Survey”. I den hälsoundersöks varje år 5000 personer, både barn och vuxna.

– Det här förstärker ”hygienhypotesen”, som innebär att lagom mängd bakterier behövs för att stärka och utveckla vårt immunförsvar. Bor man i en väldigt ren miljö finns det för lite bakterier som utmanar vårt immunförsvar, och då blir det svagare, säger docent Allison Aiellos, en av forskarna.

Triclosan är ett bakteriedödande ämne som ofta tillsätts i hygienprodukter som tvål, tandkräm och diskmedel. Även i skor, sportkläder och disksvampar har ämnet används.

Triclosan är klassad som miljögift

Användningen av triclosan har varit omdebatterat på grund av sin allvarliga miljöpåverkan där bland annat risken att bakterier kan bli resistenta mot antibiotika har förts fram. Nu menar forskarna att triclosan även kan vara farlig för människor i lägre doser än man tidigare trott.

Annlouise Martin och Anna Kats

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.