Det är nämligen inte bara vitaminer vi får oss till livs genom äpplena. Skalen på äpplen har dessutom visat sig innehålla en substans som hjälper våra muskler att behålla sin styrka.
– Att muskler bryts ned är något vi alla drabbas någon gång under livet, som ett resultat av sjukdom eller åldrande. Det säger doktor Christopher Adams vid universitetet i Iowa i USA. Kan vi hitta någon bot mot detta har vi vunnit mycket.
Snabbare rehabilitering
Följden av att musklerna bryts ned under ålderdomen eller efter sjukdomar som leder till att vi blir mer orörliga blir att människor tvingas stanna längre på sjukhus eller inte alls kan flytta hem igen efter en skada. Forskarna känner väl till problemet men hittills har ingen medicin funnits som skulle kunna motverka att musklerna förtvinar.
Men Christopher Adams och hans forskargrupp i Iowa ville hitta något som kunde motverka detta och började därför undersöka vad som hände med den genetiska aktiviteten i muskler som bryts ned av något skäl. Forskarna hittade drygt hundra gener som på något sätt var inblandade i processen.
Syra i äppelskal
Genom att sedan ta reda på vilka substanser som i sin tur kunde påverka dessa gener hittade forskarna ett ämne; ursolic acid.
Denna syra finns helt naturligt i skalet hos äpplen. När forskarna gav ämnet till möss vars muskler höll på att brytas ned visade det sig att musklerna hos mössen började växa igen. Dels förbättrades mössens insulinkänsligheten hos mössen och ämnet påverkade även de gener som forskarna lokaliserat som aktiva på något sätt under nedbrytningsprocessen av musklerna. Mössen blev också smalare och förbättrade sina blodsockernivåer samt blodfetter och kolesterol.
”Ät som mamma säger”
– De som äter en balanserad diet får i sig detta på naturlig väg, säger Christopher Adams. Men äter man skräpmat missar man detta viktiga ämne.
Nästa steg för forskarna blir nu att ta reda på om de positiva effekterna hos möss kan överföras till människor. I så fall kan substansen i äppelskal kanske bli ett framtida läkemedel som kan hjälpa människor att behålla sin muskelstyrka i större utsträckning under ålderdomen eller efter en skada som kräver långvarig rehabilitering.
Studien publiceras i tidskriften Cell Metabolism.
Bodil Appelquist
SVT Vetenskap