Enligt KI har det aldrig funnits någon ”Lars Andersson” som jobbat på den berörda institutionen. Foto: TT

”Falsk forskare” skrev vaccinkritiska texter i KI:s namn

Uppdaterad
Publicerad

Den ”falska forskaren” fick in vaccinkritiska artiklar i flera vetenskapliga tidskrifter. Efter nyheten om att ”Lars Andersson” inte finns på riktigt ska två artiklar tas bort – men de har redan fått spridning på vaccinkritiska webbsidor – både i Sverige och utomlands.

Den 30 april publicerades en artikel i den vetenskapliga tidskriften Indian Journal of Medical Ethics. Författaren bakom kallar sig ”Lars Andersson” och påstår sig tillhöra Institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet.  

I artikeln påstår han att det finns ett samband mellan HPV-vaccinet och det ökande antalet fall av livmoderhalscancer. Något som forskare visat inte stämmer.

I början av maj började dess innehåll få spridning. Och de första publiceringarna skedde i vaccinkritiska kretsar och på webbsidor för alternativ medicin både i Sverige, men också i USA och Polen. 

Karolinska institutet uppmärksammas 

Drygt en vecka efter att ”Lars Anderssons” artikel publicerats i den indiska tidskriften skrev Läkartidningen om det. I samma veva uppmärksammades KI också för första gången på ”Lars Andersson”.  

– Det var många som skrev till oss och tyckte att det var konstigt att en forskare vid KI propagerar mot HPV-vaccination, säger Peter Andréasson, presschef vid KI.

Inte första gången 

Då påbörjade KI en intern utredning som visade att det inte var första gången ”Lars Andersson” publicerat vaccinkritiska artiklar och angett en anknytning till universitetet. Han hade gjort det tre gånger sedan 2014, även i de vetenskapliga tidskrifterna ”Journal of Internal Medicine” och ”Vaccine”. 

Men vem är då ”Lars Andersson” och har han någon koppling över huvud taget till Karolinska institutet? 

”Lars Andersson” 

Enligt den indiska tidskriften har ”Lars Andersson” efter påtryckningar identifierat sig för dem. Amar Jesani, chefredaktör för Indian Journal of Medical Ethics, skriver att ”Lars Andersson” är en pseudonym och att personen bakom har haft en tidigare koppling till KI, men valt att hålla sin identitet dold. Detta för att han inte vill utsättas repressalier på grund av sina vaccinkritiska åsikter.  

KI säger att de ännu inte har identifierat personen bakom namnet med sina egna interna utredningar. Håkan Westerblad, prefekt på den berörda institutionen, säger att han inte har någon aning om vem det är.  Han har gått igenom deras personalregister och även frågat tidigare medarbetare, men ingen vet vem han är.

”Urholkar förtroendet för vetenskap” 

”Lars Andersson”-fallet har visat sig vara problematiskt på många sätt, skriver KI:s rektor Ole Petter Ottersen till SVT Vetenskap. Det handlar om att ljuga för att bli publicerad i vetenskapliga tidskrifter, utnyttjande av andras trovärdighet och att förtroendet för vetenskap urholkas.  

”Det kan leda till, i det här fallet, minskad vaccinationstäckning och därmed i förlängningen flera fall av livmoderhalscancer,” skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.