”Lars Andersson” skrev bland annat om HPV-vaccinet som ges till unga flickor i Sverige. Foto: TT (Arkivfoto)

”Falske forskarens” artiklar plockas bort

Publicerad

”Lars Andersson”, som uppgav att han är forskare på Karolinska institutet, fick in flera vaccinkritiska artiklar i olika vetenskapliga tidskrifter.
Men det finns ingen ”Lars Andersson”. Nu ska två av artiklarna tas bort.
– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt, säger Ulf de Faire, chefredaktör för Journal of Internal Medicine.

Personen har kallat sig ”Lars Andersson” och har publicerat fyra vaccinkritiska artiklar i tre olika vetenskapliga tidskrifter mellan åren 2014 och 2018. I alla artiklar uppger personen att den tillhör institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet (KI).  

Två av artiklarna är publicerade i tidskriften Journal of Internal Medicine, som ser allvarligt på det inträffade.  

– Det strider mot grundläggande principer för vetenskaplig publicering, uppger chefredaktören Ulf de Faire till SVT Vetenskap.

Okänd skribent 

Men enligt KI har det aldrig funnits någon ”Lars Andersson” som jobbat på den berörda institutionen. Där kan man inte heller komma på någon som har haft intresse av de frågor som har tagits upp i hans artiklar. På KI vet man inte heller vem, eller vilka, som ligger bakom pseudonymen.   

I ett mejl till KI, som SVT Vetenskap tagit del av, skriver ”Lars Andersson” att han är ”tidigare anställd” och att den upplysningen har fallit bort i samband med publiceringen av den senaste artikeln. I samband med en av de andra artiklarna ville han vara anonym för att han påtalade något som han ansåg var forskningsfusk och var rädd för repressalier. 

Inte identifierat sig

Efter att Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen krävt att kopplingen till KI skulle bort från publiceringarna uppger i dag den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine att de ska avpublicera artiklarna. Anledningen är att ”Lars Andersson” inte har bekräftat sin identitet för dem. 

– Vi ska ta bort artiklarna och diskuterar nu de tekniska frågorna med förlaget hur det ska göras”, uppger chefredaktör Ulf de Faire. 

”Belyser viktiga problem” 

”Lars Anderssons” senaste artikel publicerades den 30 april i den indiska tidskriften Indian Journal of Medical Ethics. I den skriver han att det finns en koppling mellan HPV-vaccinet, som ges till unga flickor i Sverige, och det ökande antalet fall av livmoderhalscancer i Sverige. Detta tillbakavisas helt av forskare i både Läkartidningen och Vetenskapsradion. Den ökning som faktiskt sker är i en åldersgrupp som inte har fått vaccin och man har fortfarande inte kunnat förklara varför.  

Indian Journal of Medical Ethics har tagit bort kopplingen mellan KI och ”Lars Andersson” men har kvar själva artikeln. ”Vi tycker att artikeln belyser viktiga problem och att ämnet bjuder in till diskussioner som är av allmänt intresse”, skriver tidningen i ett uttalande på sin sajt.  

Koppling kvarstår 

Den sista av de tre tidskrifterna som har publicerat artiklar av ”Lars Andersson”, den amerikanska Vaccine, har fortfarande artikeln publicerad och anknytningen till Karolinska Institutet är kvar. Man skriver till SVT att de utreder saken men har ännu inte har fattat några beslut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer