Alla som någon gång har stött på ett dött djur ute i naturen har noterat att det alltid finns flugor på platsen.
Normalt är det arter från två familjer: Calliphoridae, spyflugor, och Sarcophagidae, köttflugor. Båda lägger sina ägg i ruttnande kött som larverna sedan äter när de kläcks. Även de vuxna flugorna äter från köttet.
Flugorna finner de döda djuren tack vare ett extremt välutvecklat luktsinne. Inga andra organismer kommer i närheten av deras förmåga på det här området.
Flugor till undsättning
Så varför inte utnyttja deras kompetens i naturvårdens tjänst? Det är oerhört svårt och tidskrävande att inventera faunan i tropiska skogsområden. Kanske man kunde låta flugorna göra jobbet i stället?
I en banbrytande studie, som redovisas i Molecular Ecology, samlade tyska forskare in spy- och köttflugor i två områden, nationalparken Tai i Elfenbenskusten i Västafrika, och reservatet Kirindy på västra Madagaskar.
Fulla med dna
En granskning av flugornas vävnader visade att 40 procent av dem bar på dna från däggdjur som de mumsat på. Analyser avslöjade att detta dna härrörde från sammanlagt 16 däggdjursarter i Elfenbenskusten, inklusive sex primater och en mycket sällsynt antilop, jentinkdykaren. I Kirindy hade flugorna ätit av fyra olika däggdjur, inklusive två arter av lemurer.
De tyska forskarna tror att metoden kan visa sig fruktbar vid kartläggningar av tropiska skogsområden. Dna-fragmenten som utvanns från flugorna var hyfsat intakta, vilket hänger samman med att flugornas matsmältningssystem är relativt ineffektivt jämfört med vårt eget och andra däggdjurs.
Forskarna tror också att det är möjligt att upptäcka nya arter med hjälp av metoden.