Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Astra Zenecas vaccin pausas i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika har valt att stoppa vaccinationen mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin. Detta efter att en ny studie visat att vaccinet ger minimalt skydd mot den nya sydafrikanska mutationen.

Studien, som presenterades i söndags, baseras på data från 2000 personer där medelåldern var 31 år. Den visade att vaccinet gav litet eller inget skydd hos personer som kan få milda eller måttliga symtom av mutationen.

Om vaccinet skyddar mot allvarliga eller livshotande symtom är inte klarlagt eftersom de som deltog i studien inte tillhörde någon riskgrupp.

Ingen plan på att stoppa vaccinet i Sverige

Enligt Anders Tegnell finns dock i nuläget ingen plan på att stoppa Astra Zenecas vaccin i Sverige.

– Den sydafrikanska mutationen har inte visat sig vara lika bra på att sprida sig som den brittiska. Men det är ett varningstecken som man definitivt behöver ta med sig i den fortsatta vaccinutvecklingen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Vetenskap.

Sydafrika har valt att pausa sin vaccinering efter den nya studien. Landets hälsominister Zweli Mkhize meddelande under söndagen att de inväntar synpunkter från fler forskare för att veta hur de ska gå vidare, enligt Reuters.

Studien inväntar vetenskaplig granskning

Studien från University of the Witwatersrand i Johannesburg är ännu inte vetenskapligt granskad. Om det visar sig vara nödvändigt kommer Astra Zeneca att ta fram ett andra vaccin som skyddar bättre även mot andra virusmutationer.

– Det behövs en beredskap som följer utvecklingen av viruset för att ta fram vaccin som fungerar på alla typer av mutationer, säger Anders Tegnell. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer