Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tillgången till mat kommer vara avgörande för längre rymdresor och eventuell bosättning på andra planeter. Foto: Shane Kimbrough/NASA

Astronauter odlar sallad i rymden

Uppdaterad
Publicerad
Sedan 2014 har man med framgång odlat sallat i rymden. I en ny studie visar forskare att den är ätbar och lika nyttig som på jorden. Tillgången till annat än dagens paketerade mat i rymden är avgörande för längre resor i rymden. Vad kommer egentligen stå på rymdmenyn i framtiden?

Tack vare ett NASA-lett forskarteam har besättningen på den internationella rymdstationen ISS kunnat knapra på färsk romansallat. Resultaten från experimenten som gjordes 2014, 2015 och 2016 presenterar de nu i en studie publicerad i Frontiers in Plant Science. 

Två odlingssystem har testats 

I arbetet med att utöka rymddieten till annat än endast paketerad mat har två olika odlingssystem utvecklats och testats. 

Det ena är en anordning som har plats för ungefär sex plantor och använder sig av viss elektronik – LED-lampor för ljus och fläktar för luftcirkulation. Allt annat, som till exempel att vattna plantorna, sköts av astronauterna. 

Det andra odlingssystemet har en större kammare och är mer komplext. Där finns 180 olika sensorer och kontrollsystem som bevakar plantorna och kontrollerar miljön. 

– Vi har lärt oss många läxor om hur plantorna växer i de olika systemen så att vi kan designa framtida produktionssystem för grödor i rymden. Det blir nog något av en blandning mellan de båda systemen, säger Gioia Massa som är en av forskarna bakom studien. 

Tre olika experiment utfördes 

I det första experimentet odlades sallaten i en månad och skördades därefter för att analyseras i laboratorium.  

Resultatet visade att plantorna gick att äta, så året därpå kunde rymdbesättningen äta halva skörden och skicka andra halvan till jorden för analys. 

Ännu ett år senare odlade man plantorna i två månader i stället. Efter en månad skördades plantorna varje vecka, varpå hälften av skörden skickades till jorden för analys. 

De största utmaningarna med att odla i rymden 

Mycket skiljer sig mellan jorden och rymden – till exempel när det kommer till radioaktivitet och gravitation. 

Enligt Gioia Massa är de tre största utmaningarna med att odla grödor i rymden att lyckas förse plantorna med vatten och näringsämnen, problemet med strålning, samt hållbarhetsutmaningen. 

För att producera hälsosamma plantor krävs tillförsel av vatten och syre till deras rotsystem.  

- Lyckas man med det minimeras de övriga utmaningarna, säger Gioia Massa och berättar att denna tillförsel därför på kort sikt är den största utmaningen. Teamet jobbar aktivt för att hitta lösningar till det. 

Kommer rymddieten vara vegetarisk? 

Idag finns olika konserverade och paketerade alternativ att tillgå i rymden, både för den som äter kött och den som inte gör det. Men om vi utökar produktionen av färska matvaror, kommer man då främst äta vegetariskt i rymden? 

Gioia Massa tror att det möjligtvis kan vara så, men att det absolut skulle kunna finnas alternativ till att odla fisk och kött i rymden. Hon nämner till exempel vattenbruk, som innebär att människan odlar organismer i vatten.

Läs hela studien här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer