Foto: TT

Även höga D-vitaminnivåer kan vara skadliga

Uppdaterad
Publicerad

Låga D-vitaminnivåer i blodet har länge kopplats till ohälsa, men nu har danska forskare för första gången visat att även höga D-vitaminnivåer kan vara ett hälsoproblem.

Det är forskare vid Köpenhamns universitet som visat att höga nivåer av D-vitamin i blodet skulle kunna öka risken för att dö i stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar. 

Forskarna har analyserat blodprov från 247.574 danskar och under de sju år som gått sedan proven togs har man följt upp dödsorsaken hos varje person som avlidit. Totalt handlar det om 16.645 personer.

Man har sedan tittat på sambandet mellan dödsorsaken och nivåerna av D-vitamin i blodproven och resultaten har nu publicerats i den välrenommerade medicintidskriften Journal of Endocrinology and Metabolism.

”Hittade en optimal nivå”

Forskarna hittade ett samband mellan risken för att dö i stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar och låga D-vitaminnivåer. Kanske inte helt oväntat med tanke på tidigare forskning.

Mer överraskande är att de danska forskarna även har hittat ett samband mellan höga nivåer av D-vitamin och risken för att dö i stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Dock såg man inte en lika stor riskökning hos de med höga nivåer av D-vitamin i blodet, som hos dem med låga.

– Men om dina D-vitaminnivåer är under 50 eller över 100 nanomol per liter finns det ett högre samband med dödsfall i dessa sjukdomar, säger Peter Schwartz, professor på institutionen för klinisk medicin vid Glostrups universitetsjukhus, där studien gjorts

Lägst förekomst av dödsfall i hjärtsjukdom och stroke fanns hos de individer som låg på nivåer runt 70 nanomol per liter.  

– En optimal nivå är någonstans mellan 50 och 100 och enligt vår studie är 70 en nivå man bör ligga på.

”Väldigt viktig studie”

Studien är stor och välgjord, men fortfarande en observationsstudie, som än så länge bara visar på ett samband.

För att veta om de höga D-vitaminnivåerna verkligen orsakar för tidig död krävs randomiserade, kliniska studier som specifikt kan visa på vad det kan betyda att ha över 100 nanomol per liter i blodet, påpekar Peter Schwartz.

Schwartz menar ändå att studien är väldigt viktig då så pass många i dag fokuserar på att få i sig D-vitamin via kosttillskott.

– Jag hoppas att man kommer att använda den här informationen för att ställa sig frågan om vi verkligen ska äta vitaminer och kosttillskott som om de vore godis.

Många vill äta extra

Forskare har länge varit överens om att brist på D-vitamin är skadligt. Dock har man inte kunnat enas om några optimala nivåer, eller ens var gränsen för giftiga eller låga nivåer går.

Klart är också att D-vitamintillskott är ett av de kosttillskott som har ökat mest i popularitet i Sverige de senaste åren och med tanke på att många svenska livsmedel även berikas med D-vitamin, har forskare varnat för att detta skulle kunna innebära att vissa individer får i sig för mycket av vitaminet.  

Att överdosera D-vitamin via sol och vanlig mat går inte, utan det är när man blandar in just tillskott som risken finns.

En stora mängd D-vitamin i kroppen kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, samt kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.

Enligt Livsmedelsverket och dess europeiska motsvarighet EFSA kan nivåer över 100 mikrogram (4000 IE) vara hälsofarliga och det är inte ovanligt att D-vitamintillskott som säljs i svenska butiker innehåller 125 mikrogram (5000 IE) per tablett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.