På Jupiters måne Io pågår mycket vulkanisk aktivitet. Få reda på varför i klippet. Foto: BBC Horizon

Avlägsen måne kan ge ledtrådar om jordens födelse

Uppdaterad
Publicerad

På jordens mest vulkantäta plats – Hawaii – studerar forskare hur lavan ser ut. Den kan ge ledtrådar om den vulkaniska aktiviteten på Jupiters måne Io. Förstår vi den bättre kan vi också få nya insikter om jordens barndom för drygt fyra miljarder år sedan.

En gång i tiden hade vår egen måne många aktiva vulkaner. Men idag är den en kall och öde himlakropp som är geologiskt inaktiv. Jorden däremot har fortfarande aktiva vulkaner. För att förstå hur det har blivit så måste man veta vilka förhållanden som rådde på jorden för fyra miljarder år sedan. Forskarna tror att de har hittat ett perfekt jämförelseobjekt, en måne långt ute i solsystemet – Jupiters måne Io.

Forskarna tror att Jupiters måne Io kan ge svar på vilka förhållanden som rådde på jorden för fyra miljarder år sedan. Foto: BBC Horizon

Vulkanologen Rosaly Lopes bedriver sin forskning på Hawaii där det finns fler aktiva vulkaner än någon annanstans på jorden.

– Vi studerar inte vulkaner på Hawaii för deras egen skull, utan för att Hawaiis vulkaner är utmärkta paralleller till vulkanerna på Jupiters måne Io. Vi försöker egentligen förstå vulkanismen på Io, säger hon i dokumentären Solsystemets vulkaner i Vetenskapens Värld.

Vulkanerna på Hawaii kan hjälpa forskarna förstå vulkanismen på Io. Foto: BBC Horizon

Sällsynt form av lava

Månen Ios inre blir så varmt att utbrotten kan bestå av en mycket sällsynt och het form av lava – så kallad ultramafisk lava. Den är kiselfattig, men rik på järn och magnesium. Ultramafisk lava var vanlig när jorden bildades för 4,5 miljarder år sedan, men är inte det längre. Om forskarna kan slå fast att den här primitiva typen av lava finns på Io, kan de studera de förhållanden som rådde under jordens barndom.

Utbrotten från Ios vulkaner kan bestå av en sällsynt form av lava. Foto: BBC Horizon

Rosaly Lopes mäter hur snabbt lava svalnar på Hawaii och applicerar sedan resultaten på Ios vulkaner. På det viset hoppas hon kunna fastställa om den mycket heta ultramafiska lavan finns på Io.

Forskarna använder en värmekamera som visar hur snabbt lavan svalnar här på jorden. 

– Även de hetaste delarna är bara 910 grader Celcius. Bergartens smältpunkt ligger på 1200 grader. Det visar att även i de hetaste delarna har temperaturerna sjunkit med flera hundra grader. Lava svalnar snabbt, säger hon.

Io påminner om jorden som ung

Rosaly Lopes tror att samma processer äger rum på Io. Rymdsonder har uppmätt temperaturen runt Ios heta fläckar, alltså dess vulkaniskt aktiva områden, till 1200 grader Celsius. 

– Så het lava är med stor sannolikhet ultramafisk. Io påminner om den unga jorden med denna heta och primitiva typ av lava som fanns här för flera miljarder år sedan. 

Io visar alltså hur den unga jorden bör ha sett ut. Även den var ett veritabelt inferno av vulkaner.

Se mer om solsystemets vulkaner i Vetenskapens värld måndagen den 5 november klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.

Månen Io

Första gången Io kunde observeras var från rymdsonden Voyager 1 år 1979. På Io, som är ungefär lika stor som vår egen måne, finns över 400 aktiva vulkaner. Det kan jämföras med jorden, som är mycket större och bara har strax under hundra vulkanutbrott per år. Ios kraftigaste vulkanutbrott kom från en vulkan som heter Surt. När Surt får utbrott skickar den ut plymer av lava och aska över 50 mil ut i rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.