Ungefär tre av fyra kvinnor runt 50 år har drabbats av värmevallningar ochsvettningar under klimakteriet. Besvärenvarar i genomsnitt fyra till fem år kring den tiden när menstruationernaslutar.
Nu har forskare i en studie på Kvinnokliniken vidUniversitetssjukhuset i Linköping och Linköpings Universitet testat enalternativ behandlingsmetod – avslappningterapi. Det är dock bara en liten studie på30 kvinnor som fått avslappning, men resultatet tyder på att avslappning hjälperen hel del mot klimakteriebesvär.
Viktigt forskningsområde
– Det är viktigt attkunna erbjuda alternativa behandlingsmetoder till kvinnor med medelsvåra ochsvåra värmevallningar och svettningar med tanke på att många kvinnor idagavstår från att använda östrogenbehandling på grund av rädsla för bieffekter.Många kvinnor med besvär får av olika skäl som till exempel bröstcancersjukdominte heller använda östrogenbehandling, säger Lotta Lindh-Åstrand, forskare påKvinnokliniken, Universitetssjukhuset och vid Linköpings Universitet.
I slutet av1990-talet använde nästan hälften av alla svenska kvinnor med besvär iklimakteriet östrogenbehandling. Men när flera studier visade att behandlingenökade risken för bröstcancer så sjönk antalet snabbt. Idag är det mindre än tioprocent som får östrogenbehandling.
Avspänningsterapihjälpte
I studien lottadessextio friska kvinnor med medelsvåra eller svåra värmevallningar ochsvettningar in i två olika grupper. Den ena gruppen fick genom gruppterapi lärasig en avslappningsmetod som utgår från kognitiv beteendeterapi, KBT. Den andragruppen fick ingen behandling alls under de sex månader som studien pågick.
– Med hjälp av andningsteknik och avspänning fickkvinnorna i behandlingsgruppen lära sig att allt snabbare, och i situationer ivardagen, få kroppen att slappna av. Tanken var att det skulle hjälpa kvinnanatt lindra besvären med värmevallningar och svettningar men det visade sigockså att många kvinnor kunde förhindra att vallningen alls ”bröt ut”, sägerLotta Lindh-Åstrand.
Besvären minskade med mer än hälften
Resultaten visade att kvinnorna ibehandlingsgruppen minskade antalet värmevallningar med 55 procent, från igenomsnitt 9 till 4 per dygn, efter 12 veckors behandling. Kontrollgruppensminskade bara från 10 till 8 vallningar.
Även tre månader efter att gruppterapinavslutats så hade behandlingen fortfarande samma effekt. Kvinnorna ibehandlingsgruppen visade sig också ha en förbättrad livskvalitet, med tanke påminskat antal vallningar och svettningar, men också när det gällde sömn ochminne. Däremot fanns det inga större skillnader mellan de två grupperna när detgällde utsöndring av stresshormonet cortisol, visar studien.
Mer forskning behövs
Den här studien är relativt liten men detfinns även andra forskargrupper i världen som arbetar med liknande studier ochsom också har visat positiva resultat med liknande behandlingsalternativ.
– Precis som i all forskning behövs nyabehandlingsmetoder prövas i flera studier innan det kan anses allmänt bekräftatmen dessa studier ger ett lovande resultat för framtiden. Och vår studie visadeju statistiskt säkerställda effekter – alltså att de knappast berodde påslumpen, säger Lotta Lindh-Åstrand.
Fakta klimakteriet:
Genomsnittsåldern för menopaus (tidpunkten för den sista menstruationen) iSverige är 51,5 år. För rökare kommer den ett par år tisdigare.
Vallning är i det här fallet en plötslig känsla av värme som vanligtvisstartar i överkroppen. Ibland blir kvinnan röd i ansiktet och på halsen, oftaefterföljs denna värmekänsla av en svettning. Efter ett par minuter har detklingat av. För ungefär 75 procent av alla kvinnor i västvärlden uppstår dessaproblem i samband med klimakteriet. För vissa är detta ett snabbt övergåendeproblem medan för andra kan besvären vara både frekventa (8-10 vallningar per dygn)och långvariga. Genomsnittskvinnan har besvären i 4 till 5 år ikring menopaus.