En av statyerna som sjönk med Baiae och har bevarats på botten. Foto: SVT

Baiae – lyxorten som försvann

Uppdaterad
Publicerad

En gång i tiden var Baiae romarrikets lyxiga badort, en plats för eliten att slappna av och släppa loss. Nu ligger den nästan helt bortglömd på havets botten.

En del platser blir världsarv och andra hamnar i skymundan. Baiae är en sån plats och var en exklusiv badort för Roms elit för 2.100 år sedan. Badanläggningarna och villorna i Baiae var lyxigt inredda med marmor, mosaik och stora statyer. Caesar, Brutus och Nero var några av romarrikets mäktiga personer som drog sig tillbaka till sina lyxvillor där.

Baiae ligger i Neapelbukten och omges av ett geologiskt aktivt område med 24 vulkaner, bland annat Vesuvius och Solfatara. Vulkanismen gjorde att området hade naturligt varma källor som kunde omvandlas till spa och badanläggningar.

Utgrävningarna har pågått de senaste åren men nu kommer filmen som sänds i Vetenskapens värld.

En av statyerna som sjönk med Baiae och har bevarats på bottnen. Foto: SVT

Väldigt lyxigt

Lars Karlsson, professor i antikens kultur- och samhällsliv vid Uppsala universitet, har besökt Baiae flera gånger.

– Det var väldigt lyxigt, det ser man på lämningarna. Alla väggarna hade fresker och alla golven mosaik, säger han till SVT Vetenskap.

I Baiae fanns både tid och pengar att experimentera med olika former på byggnaderna. Bland annat finns lämningar av ett Frigidarium, ett kallbadhus. Badhusets tak är en stor välvd betongkupol, 21 meter i diameter och världens första betongkupol.

Vad är det häftigaste med Baiae?

– Det häftigaste tycker jag är experimenten de gjort med kupoler och valv. Och hur de använde vattnet till de varma baden, säger Lars Karlsson.

Marken sjönk

Vulkanismen som en gång lockat eliten till Baiae blev också ortens undergång. År 300 efter Kristus tömde de underjordiska kamrarna ut gas och smält berg och marken sjönk. Det gjorde också mer än halva Baiae. Sedan dess har det legat nästan bortglömt under vattnet.

– Det mesta på land är plundrat, därför är det kul med det som är bevarat under vattnet. Där har det varit svårare att plundra, så det finns många marmorstatyer kvar, säger Lars Karlsson.

Se filmen om Romarnas sjunkna badort i Vetenskapens värld måndag klockan 20.00 i SVT2 och SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.