Det är forskare i Australien som granskat hur barn i 4-6 årsåldern utvecklats utifrån hur deras mammor talat med dem under uppväxten. Drygt 120 barn deltog i studien som pågick i två år.
Baren fick under de två åren genomföra speciella test för att se hur deras språk utvecklades och vilken förmåga de hade att sätta sig in i andra människors känslor och tankar, och hur barnen förmådde skifta mellan olika perspektiv.
Mammorna till barnen fick rapportera vad och hur de pratade med sina barn och vilken sorts språk de använde.
Detaljrikt och känslomässigt
Det forskarna fann var att de barn som hade mammor som ofta och detaljrikt pratade om andra människors tankar och känslor, som kommenterade hur andra människor kan tänkas reagera på vissa situationer och även om sina egna känslor för vissa situationer, fick en bättre utvecklad språklig förmåga och större kognitiv flexibilitet.
Detta i sin tur tycktes påverka barnens möjlighet att känna empati och kunna sätta sig in i andra människors situation och känslor.
– Barn som har föräldrar som ofta sätter sig själv i någon annans skor så att säga, i sin konversation med sina barn, har större möjlighet att utveckla den förmågan själva, säger Brad Farrant, vid University of Western Australia.
– För att lösa många av de problem som vi står inför i den här världen krävs att vi alla utvecklar förmågan att se saker och ting även ur andra människors perspektiv.
Studien publiceras i tidskriften Child Development.
Bodil Appelquist
SVT Vetenskap